Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Без коментар: Бойко Борисов не коментира и не си общува с обвиняеми. Освен ако името им не е Тома Белев или Иво Прокопиев. Явно се стяга коалиция на ГЕРБ с ДеБъ...

Без коментар: Бойко Борисов не коментира и не си общува с обвиняеми. Освен ако името им не е Тома Белев или Иво Прокопиев. Явно се стяга коалиция на ГЕРБ с ДеБъ...Бойко Борисов целенасочено не желае да влиза в дискусия относно обвиненията на Васил Божков срещу правителството. Премиерът маркира темата с по 1-2 изречения и след това заявява, че не си струва повече да коментира или общува с обвиняеми лица.

Засега стратегията на Борисов работи, основно защото Васил Божков е с много тежки обвинения и въпреки че всеки е невинен до доказване на противното, върху него през годините са се трупали все повече съмнения. Обективни съмнения ще се трупат и върху самия Борисов, обаче, защото близките му контакти с обвиняемия Иво Прокопиев продължават, а отскоро премиерът отвори вратите и за обвинения в антисемитизъм Тома Белев, който става официален съветник на Министерски съвет.

Не са безпочвени въпросите защо Борисов избягва да коментира възможно ли е 700 милиона лева загуби за фиска да останат незабелязани с години от цялото правителство поради простата причина, че питанията идват от Васил Божков, но с удоволствие отговаря часове наред на удобни и неудобни въпроси, когато питанията идват от Иво Прокопиев на годишното му събитие „Бизнесът среща правителството“.

Същият Прокопиев е със запорирано имущество от над 200 милиона с влезли съдебни решения от последна инстанция – нещо, което далеч не може да се каже за Васил Божков, при който все още текат съдебни спорове и се изчакват резултати от ревизионни актове и проверки.

От днес има и нови решения за Прокопиеви за още близо 500 хил. лв.!

Още по-скандален е случаят с Тома Белев, за чието изваждане от всички консултативни съвети призова цялата еврейска общност в България сред скандализиращите му антисемитски изказвания.

Премиерът Борисов и вицепремиерът Дончев изглежда решиха да се „снишат“, докато отмине кризата през есента и половин година по-късно все пак отвориха вратите на Министерски съвет за обвинения в антисемитизъм – явно разчитайки, че еврейската общност у нас е получила амнезия, или вече приема за нормално подигравките как е пътувала безплатно в „конски вагони“.

Белев не просто ще дава официално насоки за политиките на Борисов, но и ще разпределя финансов ресурс – до 60 милиона лева.

ПИК напомня, че през годините имаше множество разкрития как финансирани с държавни и европейски пари проекти за гражданска активност всъщност официално са използвани за организирането на партийни протести на партиите от Демократична България, като това е видимо от отчетите по проектите.

Формулировки като „стимулиране на гражданска активност“ де юре са служели за оправдания да се плаща за „обучение на активисти“ в НПО-тата, а де факто са оправдавали плащането на протести срещу правителството и бизнеса.

Медиите на Прокопиев, неговите партии и НПО-та, включително самият Тома Белев, бяха и сред основните пропагандатори на тезата, че върху Бойко Борисов тегнат съмнения за връзка с къщата в Барселона. Самият Белев в личния си фейсбук е призовавал за разследвания и проверки на Борисов дали премиерът е финансирал семейството на живеещата в Барселона бивша моделка...

Невъзможността на Борисов да се откъсне от влиянието на хората на Прокопиев и да преустанови комуникацията си с обвинения в антисемитизъм Белев се свежда до само 3 обяснения:

1. Бойко Борисов и ГЕРБ имат реална зависимост от партиите на Прокопиев и зелените НПО-та. Не е тайна, че през 2009 г. те бяха в общ фронт срещу управлението на Тройната коалиция, а някои от еколозите пуснаха първите сигнали срещу БСП за скандалните заменки по морето – отиграни политически след това от ГЕРБ.

Съвсем основателна е хипотезата, че спонсори на партията на Борисов са подкрепяли финансово грантаджиите и следите от тези пари преди 10 години са се превърнали в трайни зависимости.

2. Дончев и Борисов започват предизборна подкрепа за Демократична България, с които ще направят следващата управленска коалиция, ако ГЕРБ спечелят изборите и ДеБъ влезе в парламента. Поради дългогодишното устойчиво държавно и европейско финансиране на НПО-тата около ДеБъ от партия ГЕРБ, кампанията на Христо Иванов и Радан Кънев има нужда от „само“ няколко милиона лева.

3. Бойко Борисов наистина вярва, че Иво Прокопиев е представителят на американците в България, а Христо Иванов, Радан Кънев и Тома Белев са есенцията на младата и красива средна класа у нас.

И премиерът изпитва отчаяна нужда тези хора да го харесат. Не е ли абсурдно премиер, който има пряка комуникация с Доналд Тръмп, да вярва, че Прокопиев е назначен за „американец“ в България и трябва да му козирува по събития и вестникарски публикации?

Или пък да е с толкова тесен социален кръг в нормалния бизнес и предприемаческа клас, че да смята Иванов, Кънев и Белев за цвета на българската буржоазия?

 

*Заглавието е променено от редакцията


Източник: https://pik.bg/


126330