Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Без права в правова ...
Без права в правова държава

Без права в правова държаваКоментар на Божидар Божков

Информационен сайт "ДНЕС"

 

В бананова република си живеем и няма мърдане. Беззаконието и безхаберността са визитната картичка на България. Тук е страната на неограничените възможности – само тук можеш да изпереш милиони, тук можеш да фалшифицираш, можеш да подкупиш, когото си поискаш, в България всичко това е на почит. Разбира се, поради липсващо адекватно законодателство и никакъв контрол от страна на властта. Не напразно лятото Европейската комисия излезе с доклад с искания към България за по-адекватни мерки за дела за корупция по високите етажи на властта.

София пък се превърна в Бастион на заложници – длъжници на банки или на „Топлофикация“. Болната тема на живущите в столицата е парното. Почти няма жител на София, който да не иска да се “откачи“ от тези кожодери. Но системата така е измислена – скубе се народа и се налива в разни джобове и касички. Политическият чадър над „Топлофикация“ се разгъва с помощта на закони, а ние – ползвателите, сме в капан и няма мърдане.

Примерите за репресия отстрана на властта спрямо народа са много, лошото е, че хората не могат да се защитят. От една страна, защото са обезверени и знаят, че нямат права, от друга – консултации и наемане на адвокат е скъпа услуга. Ярък пример за доказан рекет от страна на държавата извади бившият Омбудсман Мая Манолова, когато съди "Топлофикация София“ ЕАД за отказа на изпълнителния директор на дружеството да предостави информация по ЗДОИ.

Тогава държавата не се застъпи за казуса и не задължи дружеството да разкрие данните. Защо ли? Три години Манолова се бори, а ръководството отказваше да даде исканата информация за какво са похарчени събраните през 2015 г. юристконсултски възнаграждения за близо 15 млн. лева, чрез започнати дела срещу 21 хиляди столичани. Е, накрая ги осъди.


Чрез този акт, но не само, хората видяха Мая като обществена личност, загрижена за проблемите им. И след като машинациите на кметските избори отнеха кметското място на Манолова, хората нормално очакват тя да продължи да ги подкрепя. А тя не закъсня – разби теорията, че безплатен обяд няма, с решението си да разглежда безплатно граждански жалби. Резултатът е налице – неочакван бум на записвания.

 

Ясно е, че една птичка пролет не прави, и че Манолова не може сама да помогне на милионите онеправдани българи. Но след като има такъв политик, значи редно е да го адмирираме, да се обединим около него и да се молим Богдана Карадочева да е права, че „До всяко добро същество ще застане поне още едно“.

  

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова за Airbnb и Booking: Управляващите ни връщат в пещерните времена. Започвам срещи с гражданите от цялата страна! (видео)

Мая Манолова: ОБМИСЛЯМ СФОРМИРАНЕТО НА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА! Заедно с гражданите ще отстояваме основните демократични ценности. Показахме, че едноличният режим на Борисов може да бъде демонтиран!

ТЕЖЪК УДАР! Мая Манолова разказа играта на "Топлофикация" – край с делата на тъмно

Мая Манолова: Властта се окупира от малка група хора - нито леви, нито десни, която работи срещу гражданите

Мая Манолова: Моделът за управление на София е генерално сбъркан

Протест почете с минута мълчание жертвите на Топлофикация София

  

 

 


117759