Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Безхаберието на сист...
Безхаберието на системата, която УБИВА! Занижават данните за замърсяването... и вчера... и днес! Извратено е това! Можем дори с Чернобил да го сравним!

Безхаберието на системата, която УБИВА! Занижават данните за замърсяването... и вчера... и днес! Извратено е това! Можем дори с Чернобил да го сравним!Коментар на Кремена Иванова от София - майка на 2 деца, учител

 

Живея в една от най-ниските части на София, на границата с ромския квартал „Христо Ботев“. Искам да ви разкажа, от моя гледна точка, как изглеждат мерките на властите от Столична община срещу замърсяването на въздуха. 

Тези дни проблемът е в цяла София, което ми дава повод на напиша това мнение. Информацията е: в столицата се отчитат фини прахови частици във въздуха до 10-12 пъти над нормата

На мен ми е ясно, че няма вятър, че се случват определени климатични процеси, които допринасят за това положение, НО искам да знаете и това, което ще ви кажа мои съграждани! 

 

1 Тук при нас мъглата е ежедневно явление от края на есенната, поне до началото на пролетта! Да, ниско е! Да, понякога определени климатични аномалии влияят и се образува мъгла! 

НО, всъщност ние живеем с това състояние на въздуха през целия зимен сезон. 

 

2 Ще ви разкажа за гледката през прозорците ми! През единият прозорец директно се наслаждаваме на черните комини над ромския квартал. Аз живея на 15 етаж, вижда се много добре, комините  на бедните роми пушат  нон стоп. Не малко репортажи сме виждали по телевизията, как там се горят дрехи втора и трета употреба вместо дърва! 

Отделно от това, гледката перманентно предлага горящи черни пламъци поне на 2, 3 места в квартала. Запалени боклуци, кабели, гуми, пластмаса и какво ли не

 

3 През същия прозорец може да се види ежедневно горящи също в черно комини, над складови помещения, различни сервизи и работилници!  

 

4 През друг прозорец виждаме между блоковете в нашия квартал и една ромска къща. Вярвайте, от комина освен черен дим, друго не излиза. А в къщата живеят поне 4-5 деца! И защо се питаме?

Имам отговор, преди всяка зима те се запасяват със различни части от боядисани дървени плоскости, с които се отопляват! Боядисани са най-често с блажна боя! 

Най-смешното е, че тази есен, братята роми се сдобиха с дървения си материал не от къде да е, а от санираните от държавата наблизо блокове, чиято стара дограма директно се озоваваше в ромската къща! Честито!  

 

5 Децата ни са с бронхити, асми и различни респираторни заболявания! Чудим се да ги пускаме ли на училище в по-тежките дни! Чудим се как изобщо да живеем! 

Не може и не трябва да свикваме с това! Не трябва да се примиряваме, защото може да е предприемат мерки! Не само да скандализират обществото с по-високи данъци за автомобилите, а могат да се размърдат и да поработят! 

При нас това положение е от години и е постоянно. Това което се случва днес в цяла София, ние го живеем. И слушам вчера по новините, че Столична община е направила проверки! Проверки на сервизи и други! Какви проверки??? Трябва да се взимат сериозни мерки, не някакви проверки! Сериозно трябва да се работи с ромския квартал, да има постоянен контрол и наблюдение на всякакви обекти! Но не е проблема само в ромския квартал, той не може цяла София до такава степен да замърси ,че чак и 12 пъти на д нормата. Проблема според мен е натрупван от дълги години и от безотговорността на Общината и властите! Едно време Кремиковци ни беше виновен, днес... циганите. А ВИНАТА НА УПРАВНИЦИТЕ И НЕСВОЕВРЕМЕННО ПРЕДПРИЕТИТЕ МЕРКИ КЪДЕ Е...?

 

6 Трябва да има обратна връзка с гражданите, да се взимат предвид сигналите им. Пускала съм няколко сигнала точно по тези причини на новата онлайн платформа на Общината-и нищо! Даже отговори нямам!  

 

7 Сега днес чета, че те дори чрез медиите, занижават данните за замърсяването днес! Разбирате ли, колко е извратено това! Можем да го сравним със затъмнението през 1986 година при аварията в Чернобил

Как изобщо е възможно това! Да занижават данните, да ни оставят да изпращаме децата си на детска градина, да ни оставят да ходим на работа спокойно! Та хората даже не слагат шал на устите си! Това е геноцид! Това е недопустимо! Не знам, в кой век и в коя държава жив

 

8 Това управници ли са! Правят се, че управляват система, която с безхаберието  си... бавно, бавно НИ УБИВА! А ние още си я търпиме и си мълчиме.... 

 

ВИДЕО

 

Image result for мръсен въздух Image result for мръсен въздух    

Image result for мръсен въздух 

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Убийствено! >> Мръсният въздух в София към 12. 00 ч. е 5 пъти над нормата

Лъжата стана навик >> Фандъкова занижава в пъти данните за замърсяването на въздуха

Убиват ни!* >> Търпението на Брюксел за мръсния въздух у нас свърши

Убийствено >> Замърсяването на София днес ще е 2 пъти над нормата

Геноцид* >> Опасно мръсен въздух в София, общината не взема извънредни мерки


83059