Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Безотговорността на ...
Безотговорността на ГЕРБ и БСП... сее смърт!* >> Здравеопазването ни е по-лошо от това в Македония и Албания

Безотговорността на ГЕРБ и БСП... сее смърт!* >> Здравеопазването ни е по-лошо от това в Македония и АлбанияЗдравеопазването ни... със страшна диагноза! Носи смърт

 Коментар на Весела Ненова, общопрактикуващ лекар, Варна

След доходите си българинът най-много се тревожи за здравето си.  Страшно е да си болен, а най-страшно е да си болен тук. Така е, защото здравеопазването ни е най-лошото в Европа. По-лошо от съседите ни дори, които уж са по изостанали от нас, а и не са членки на ЕС. Десетилетия управляващите се чудят как да налеят все повече пари в буре без дъно, а в същото време гражданите -пациенти умират и България загива. Наливат пари и после ги точат. За тях си.

Нашето здравеопазване не може да ни лекува. Убива ни!  Лекарите бягат, техниката е остаряла, методите на работа са от преди 20-30 години, системата е тромава и бавна. 42% от смъртните случаи у нас са могли да бъдат предотвратени. През 2016 г. в България са починали 107 580 души, което означава, че около 45 хил. от починалите е можело да бъдат спасени. 

На прага сме на поредната реформа в здравеопазването. Мотото е: "Още пари за същото!“ От това ли имаме нужда – бездушие към пациента, безотговорност и безнаказано източване на публични средства, включително и от Здравната каса ?

Не! Нямаме ! И, ако не искаме да си стоим по къщите и да умираме тихичко, защото нямаме пари за спасение, то да се възпротивим и живота си да променим. И  не някъде из Европа да се приютим, а тук у нас в нашата Родина.

 

Вижте още: 

Наливане на още пари или сериозна реформа - здравното министерство представя визията си

Задава се поредната катастрофа* >> Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

****************************************************************************************

Здравеопазването у нас e на едно от последните места в Европа, според проучване на шведската неправителствена организация „Хелт кънсюмър пауърхаус”.

В класацията ни изпреварват страни като Македония и Албания.

Страната ни е на дъното в класацията като заема 33 място от 34 европейски държави, в които са изледвани здравните системи. На челните места са Холандия, Швеция и Дания.

В проучването са анкетирани пациенти, които определят, че качеството на здравните услуги е лошо. Системата на здравеопазване е определена като тромава и остаряла.

Илиана Тонова страда от автоимунното заболяване саркоидоза. Всеки месец ходи на изследвания, за които ѝ трябва направление от личния лекар. Днес направленията вече са свършили. „Тя няма талони, тя не може да ми пусне изследвания, не може да ме прати при специалист. Това изчакване може да е пагубно”, казва Илиана.

В доклада си от организацията констатират, че пациентите у нас често остават излишно дълго в болница и лечебно заведение или са приемани за всякакви прегледи на легло. „За мен основният проблем на нашата здравна система си остава ниското качество на медицинската помощ, което включва бавно, трудно диагностициране, прехвърляне от специалист на специалист”, казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

В класацията ни изпреварва Македония, която има по-бърз достъп до лекари. Най-добрата здравна система е в Холандия. Здравният експерт Аркади Шарков е учил и живял в страната на лалетата. „Плюсовете на системата в Холандия са, че там има конкуренция на застраховетелни дружества. От друга страна има ефективност на достъп до медикаменти и медицинска помощ”, казва той.

И все пак за страната ни е отчетено, че по-бързо можем да отидем на преглед при специалист, отколкото в Холандия, където има листи на чакащите.

Утре здравният министър Кирил Ананиев се очаква да представи идеите си за промени в здравната система.

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://btvnovinite.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Здравеопазването у нас e на последно място в Европа

Защо не се поучим най-накрая?* >> Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Задава се поредната катастрофа* >> Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Държава – Болна до смърт

Да сме живи и здрави, че сме умрели77025