Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Безсмислената държав...
Безсмислената държава, където не наказват престъпниците, а потърпевшите от тях

Безсмислената държава, където не наказват престъпниците, а потърпевшите от тяхКоментар на Татяна Николова

 

КАЗУС: Паркираш си колата пред блока, а на сутринта я заварваш без номера, защото някой тарикат и бандит е решил да ти ги гепи - само той си знае за какво ще ги ползва, но ти със сигурност няма как да ги ползваш. Вайкаш се, вайкаш се, пък хукваш по институциите да си решиш проблема.

И ЕТО КАКВО ТЕ ОЧАКВА:

1. Отиваш в Районното управление на МВР, където даваш сигнал и показания към него. Един полицай (а може и повече възпълнички) старателно те разпитва и си записва, след което те отпраща по живо, по здраво да си платиш такса за „услугата“ и ти заръчва да се върнеш след два-три  дни отново при него.

2. Тичаш до банка, където внасяш 2,5 лв. по сметката на МВР, както и още толкова банкова такса. Не че МВР, както всички останали публични институции, не е длъжно да ти предостави възможност да си платиш чрез POS-терминал без такса, но… друго си е да минеш през избраната от държавата и от същото това МВР банка, за да ѝ напълниш гушката! Казано по друг начин, колкото плащаш на МВР-то, толкова и на банката – фифти-фифти са нещата. Съвсем друга тема е защо изобщо плащаш каквото и да било, след като работата на МВР е именно да обработва сигнали за нарушаване на обществения ред, а и за тази „услуга“ получава бюджетна издръжка.

3. След два-три дни тичане напред-назад  се връщаш отново в РПУ-то(интересно ,защо ли това  не се случва  още първия ден?!), за да ти издадат служебна бележка, че са ти откраднати номерата на автомобила. Но! Греда! От РПУ-то те пращат при „кварталния“ – и на него трябвало да докладваш проблема си. Ти ,не те!?!

4. Тичаш при кварталния полицай, който обаче приема в точно определен ден и час, т.е. не е сигурно, че ще успееш да го „хванеш“ същия ден. За по-сигурно не е зле да си вземеш ден-два, че и три дни отпуск.

5. Кварталният полицай отделя ценно време, също те изслушва, макар и отегчено и протоколира чутото, след което те информира, че той служебни бележки не издава – той пише бележката, праща я в РПУ-то, там я завеждат с изходящ номер, след което я връщат отново на кварталния, от когото можеш да си я получиш след още… няколко дни. На въпрос не можеш ли директно от РПУ-то да си вземеш проклетата бележка, за да не чакаш въпросните дни, отговорът е изричен и ясен – „Не може – такъв е редът!“.

6. След още два дни отново отиваш при кварталния (в приемния му половин час!) и най-сетне се сдобиваш със заветната бележка.

7. Поръчваш си репатриращ автомобил, който срещу някакви си 50-ина лева (минимум) ти откарва колата до КАТ.

8. Отиваш в КАТ, обикаляш няколко гишета, попълваш няколко формуляра, плащаш поредните такси (вкл. банкови такива!) и (О, небеса!) получаваш най-накрая заветните нови номера за автомобила си!

И тук е мястото смирено, макар и психясъл от тичане и бъркане в отеснялото портмоне, да благодариш на държавата и нейната институции, че са те сдобили след дни на мъки с нови номера, които всъщност трябва да ти бъдат осигурени незабавно от тази същата държава и от нейните продънени и неработещи институции!

За да изпълниш тези осем стъпки, добре е да се въоръжиш с търпение и пари, защото ще са ти нужни поне 100 лв. (в най-добрия случай) и поне пет работни дни. Естествено, през тези пет дни солидно плащаш за таксита и/или градски транспорт, за да обикаляш по затворените улици на София  от точка А до точка Б по няколко пъти. И всичкото това, защото някой ти е нарушил правото на собственост, гарантирано ти от Конституцията на РБ! Естествено, същият този някой нито ще бъде открит, нито ще бъде наказан.

Защото у нас не наказват престъпниците, а нас гражданите на Република България, потърпевши от техните действия!

Спомняте ли си сагата с обикалянето на софийската митница, за да се освободи една нищо и никаква пратка? Безкрайно, отегчително и обидно  обикаляне от гишета на гишета, зад които седят намусени, сръдливи   лелки и такси, такси, такси...

А нямаше ли да е някак по-простичко и по-прилично от страна на държавата да ти разреши, след като установиш проблема, да си закараш на собствен ход колата до КАТ, там да декларираш какво се е случило и да ти поставят новите номера?! Това може да става в рамките на няколко часа (дори не цял ден) и, със сигурност, за много по-малко пари. Сигурно е, също така, че нямаше да ангажираш времето на няколко служители на МВР, а те  можеха да оползотворят тези часове в преследване на престъпници и гарантиране на обществения ред, за което всъщност им плащаме всички ние.

Проблемът не е само в МВР. Проблемът е в цялата държавна машина, в цялата висша държавна номенклатура, която работи толкова тромаво и мързеливо, че и 100-годишна костенурка би се възмутила. Действията на администрацията, безкрайното разтакаване по институции, грубите служители и липсата на всякакъв контрол си е чисто и просто целенасочена управленска политика, който има за цел да контролира гражданите. Нищо чудно, че дори гишенцето в общината е толкова ниско, че трябва да се превиеш на две и да сведеш глава пред чиновниците.

И докато се бием в гърдите, че сме настигнали Европа, че може би сме я и задминали, то ситуации като тази само ще ни напомнят, че може да се сравняваме по-скоро с някоя изостанала африканска държавица, отколкото с т.нар. ни братски европейски страни. Пардон, пардон, не съм сигурна вече, че толкова сме братски, след като и от Шенген ни отсвириха, и Бойко наш в гори тилилейски натириха…

И един съвет накрая: Скъпи съграждани, за по-сигурно, а и за да спестите и време, и пари, вечер преди сън, развивайте болтчетата, сваляйте номерата на колите си и ги прибирайте! На по-сигурно. И спете спокойно! Поне за това!

 

Вижте още:

Откраднат регистрационен номер на автомобил :S

Колите със свалени табели ще се регистрират наново

Нагли апаши крадат номера на коли в Русе

Фирма на МВР източила 20 млн. лв. от номера на коли

Взето от форуми:

- Здравейте, пиша с предупреждение към всички, вземете мерки, че се крадат регистрационните номера на колите, пиша от позицията на потърпевша, аз живея в жк.Дружба на 1 май осъмнахме с изтръгнат номер от колата, която беше паркирана пред блока, имаше още 3 потърпевши коли!!! Ако на някой се случи нещо подобно веднага трябва да се отиде до районото РПУ, защото  с плячката от номера, зареждали в най-близката бензиностанция с вече откраднатия номер, и офейквали без да заплатят сумата за бензин. В районното, беше пълно с потърпевши хора от жк. Дружба, основно крадените табели не са със Софийска регистрация.

- Мда, на нас миналата година ни откраднаха предния номер. Не беше занитен. Тогава се чудехме за какво им е само един номер на кола. Мъжът ми подаде жалба в полицията, но без резултат. Сега сме с нови номера, занитени.

Image result for откраднати номера на колата, кат

- Освен това номера крадат в почивни и празнични дни, защото КАТ не можели да ги регистрират в неработен ден като ооткраднати, затова внимавайте! 

***

- Съжалявам за случката (и такива ли простотии взеха да вършат?), имай предвид обаче, ако си го обявил за откраднат в полицията и не се намери - трябва да пререгистрираш колата. Аз брах ядове със старата кола заради откраднат номер и добре, че се намери "връзка" та да се оправят нещата.

- Номер се краде за едно - за поразии. Ако не сте обявили в районното, директно звъни на 166, а утре отивай там.

- Заминавай в КАТ, прежали 100 лв. за нови номера и талон и си живей на спокойствие. Я се замисли, ако се окаже, че тоя номер е забелязан или заснет на кола с която е извържен грабеж, убийство и т.н., ходи доказвай после, че не си бил ти.

- Ако не го обявиш за издирване, има шанс да те обявят тебе.

- Попадал съм в такава ситуация, само че номера си го загубих по пътя (блъснах куче). Процедурата е следната - отиваш в КАТ, обявяваш липсата, оттам почват да го търсят, след 1 седмица примерно трябва да ти издадат удостоверение, че не са го намерили, и с това отиваш и си вадиш нов номер, като през това време нямаш право да караш колата. Мене ме гепиха, и олекнах със 100-тарка (рушвет). 
Иначе номера се крадат, за да се изкарват крадени коли с тях - преди време на колега му бяха дигнали номерата, отива сутринта в КАТ да ги обяви, и след проверка му казват "Твоите номера сутринта в 5 са напуснали България през Калотина" (на кола естествено).

***

 

 36427