Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Безсмислени срещи >>...
Безсмислени срещи >> Захариева: България няма да забрави подкрепата на Гърция по пътя към Европейския съюз

Безсмислени срещи >> Захариева: България няма да забрави подкрепата на Гърция по пътя към Европейския съюзБългария няма да забрави подкрепата, която Гърция даде по пътя на нашето присъединяване към Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата с гръцкия си колега Николаос Дендиас.

,,През 2003 г., когато в Солун беше организирана първата среща от нашите гръцки приятели на страните от Балканите, което даде тласък и помогна на България да бъде член на Европейския съюз от 2007 г. Сега и ние заедно с Вас искаме да помогнем на нашите съседи и приятели на страните от Западните Балкани за това са станат членове в Европейския съюз тогава, когато са готови", добави Захариева.

Тя коментира, че през 2020 година се отбелязват 140 години двустранни отношения на двете държавите.

,,Искам да използвам тази годишнина, за да направим дни на Гърция в България и се надявам и на България в Гърция, както и да организираме междуправителствено заседание", обясни още външният министър.

 ,,Търговията расте всяка година, за миналата година имаме 3,3 млрд. стокообмен евро, но разбира се, винаги може и повече. Гръцките туристи са на второ място по брой туристи в България. И също така българските туристи всяка година се увеличават в Гърция", допълни Захариева.

,,Обсъждаме, разбира се, и енергетиката, изключително важният проект за газовата промишленост на България и Гърция. Близките отношения, координацията ще продължи и се надявам да се засили още повече", посочи още вицепремиерът Захариева.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://novini.bg/

 


112269