Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Безупречно! >> В Шве...
Безупречно! >> В Швеция наизлязоха по кръчмите и улиците срещу COVID-19

Безупречно! >> В Швеция наизлязоха по кръчмите и улиците срещу COVID-19Докато по-голямата част от Европа е под карантина в опит да спре разпространението на Covid-19, Швеция е оставила отворени основни училища, ресторанти и барове, насърчавайки хората да излязат навън за глътка въздух. Това съобщават международните медии. Мекият подход на страната, в рязък контраст със строгия тон навсякъде, предизвика нагорещен дебат дали Швеция предприема правилните стъпки. „Не можем да позволи човешкото отчаяние в Ухан и Бергамо да се повтори в Швеция. Това би било риск, който нарушава най-фундаменталните принципи на обществото – че всеки човек притежава свойствена ценност“, писа в неделя главният редактор на най-големият шведски вестник „Дагенс Нюхетер“, призовавайки или за по-строги мерки, или за масови тестове за коронавирус.  Но премиерът Стефан Льовен призова в телевизионно обръщение в неделя хората „да поемат отговорност“ и да следват препоръките на правителството. Те включват работа от дома по възможност, оставане вкъщи, ако се чувстваш зле, социална дистанция и оставане у дома, ако си в рисковата група над 70-годишна възраст. Събирания на над 500 души са забранени. За сравнение във Великобритания и Германия ограниченията са до двама.

В Швеция гимназиите и университетите са посъветвани да продължат обучението онлайн.

Но за мнозина животът продължава почти в нормалния си ритъм. Баровете и ресторантите бяха пълни през уикенда, а автобусите в Стокхолм също в час-пик, въпреки препоръките за социално дистанциране.

За разлика от съседна Норвегия, където преди две седмици бяха забранени спортни и културни прояви, а училища и бизнес бяха затворени.

Шведският парламент засега само е приел закон, позволяващ затваряне на основни училища и забавачки, ако е необходимо.

Все пак Швеция затвори границите си за пътувания, които не са неотложни, както и другите страни от ЕС. Шведски политици коментират, че правителството ще се съобрази с препоръките на експертите от Агенцията за общественото здраве. А те все още не са призовали за по-стриктни мерки, обосновавайки се, че възрастните трябва да стоят у дома, не и децата.

Но не всеки споделя доверието на правителството в агенцията, някои я обвиняват, че излага на риск живота на хората.

Вчера Швеция съобщи за 2016 потвърдени случая на коронавируса, докато Норвегия и Дания, чието общо население е малко над шведското, имат съответно 2371 и 1450 случая. Смята се, че реалната бройка във всички скандинавски страни е по-голяма, тъй като тестове се правят само на хора със сериозни симптоми. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: Blitz.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ани Алашка: Парите не са за бизнеса, а за една банка, която знаем кого подпомага

Още думи на вятъра! >> Бойко Борисов: За бизнеса даваме 4,5 млрд. лв. Ще си произвеждаме респиратори

218 са вече случаите на коронавирус у нас

202 са случаите на коронавирус у нас

Вражди по време на епидемия

Триумфът на опростачването

При едночасова реч >> Борисов бесен на Радев! Обини го в егоцентризъм и популизъм

 

 


123296