Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Би Би Си: Оксфорд е ...
Би Би Си: Оксфорд е най-добрият университет в света

Би Би Си: Оксфорд е най-добрият университет в светаМащабно изследване, което публикува годишни класации на висшите учебни заведения, показа последното подреждане на най-добрите университети в света, предава Би Би Си, цитирана от БГНЕС На първо място за четвърта поредна година е класиран британския университет Оксфорд.

Класацията взима предвид характеристики като качеството на преподаване, обемът и репутацията на направените изследвания, честотата на цитирания на изследванията в научни трудове и международните връзки на университетите.

В класацията отново доминират университетите от САЩ, като 7 от първите 10 висши училища се намират там.

На второ място след Оксфорд е класиран Калифорнийският технологичен институт, а на трето е друга вековна, британска институция – университета на Кеймбридж.

Като тенденция се отбелязва, че университетите в Азия се изкачват в класацията, особено висшите училища в Япония и Китай.

Едни от най-прогресиращите в подреждането университети са тези в Иран.

Класацията се прави между 1300 висши училища в 92 държави. От българските, единствено Софийският университет е в списъка.

Той не е класиран на точно определено място, защото на всеки университет след 1000- та позиция, на сайта на организацията, която изготвя подреждането, е отбелязано само 1001+, с което се индикира класиране извън първите хиляда.

 

 

Източник:https://www.segabg.com/


112328