Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Битката на Движение ...
Битката на Движение

Битката на Движение "ДНЕС" продължава: Тръгна подписка срещу смяната на времето



Инициативата е на Ани Алашка от Българската стопанска камара

Подписка срещу лятното часово време, защото е безсмислено и вреди на здравето ни, е инициирала Ани Алашка от Българската стопанска камара. Тази нощ върнахме стрелките с час назад и минахме към зимното часово време. 

Алашка интерпретира намерението на ЕК да обмисли отмяната на лятното часово време: "Мога да прогнозирам, че те, както досега са действали, така и този път ще кажат, че няма причини да се отменя директивата и ще продължаваме да си сменяме времето. Но тук е важно да се каже, че въпросната евродиректива не задължава националните правителства да въвеждат лятното часово време. Единственото ни задължение е ако решим да го правим, да го правим в конкретен ден и час, еднакъв за Евросъюза". 

Алашка се надява, че българските чиновници ще намерят пет минути от времето си, за да прочетат директивата. 

"Нас Евросъюзът не ни принуждава да сменяме времето, няма да ни глоби, няма да ни разследва, няма да ни дърпа ушите. Това е в нашите ръце да си преценим има ли нужда или няма нужда от тази мярка", каза тя пред "Дарик". 

Алашка е сигурна, че ако се направи проучване, ще се види, че негативните ефекти са повече от ползите, че общата нагласа е против въртенето на стрелките. "Разбира се, вероятно има хора, които са свикнали и не им пречи. В преобладаващата част от случаите хората най-малкото си задават въпроса "Кому е нужно?", а на немалка част от хората това се отразява на емоционалното състояние, съня и други", допълва тя. 

"Не е оправдано да въртим биологичния часовник и ритъма на живот на хората два пъти годишно, особено като отчетем в какъв общ стрес живеем", смята още Ани Алашка. 

България
.
*Заглавието е променено от редакцията
.
Източник: https://m.fakti.bg/
.
 

40553