Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Битката започна! >> ...
Битката започна! >> Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия! Подранили ли са консултациите?

Битката започна! >> Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия! Подранили ли са консултациите?Информационен сайт „ДНЕС“

 

Правомощията на главния прокурор не трябва да се променят до избора на нов такъв. Това заяви обвинител номер 1 Сотир Цацаров след срещата си с президента Румен Радев. 

Повод за срещата беше именно предстоящия избор на нов главен прокурор на страната в края на настоящата 2019 година. Това е първата среща от поредица такива на президента с представители на съдебната власт. 

По думите на Цацаров разговорът с държавния глава е преминал в добър, позитивен и конструктивен тон. Консултациите обаче са подранили и са прибързан процес. Такова мнение е изразил Цацаров пред президента по време на срещата им, която продължи повече от час.

Цацаров припомни, че процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде открита на 10 юли или най-късно на 10 септември. Теоретично изборът може да се проведе края на октомври или началото на ноември.

Според Цацаров тези консултации са подранили. Срещата е преминала в спокоен и конструктивен дух, съобщи още главният прокурор.

Той също така е подчертал, че консултациите не бива да се възприемат като опит за влияние, тъй като президентът няма участие в първия етап при избора на главен прокурор.

Попитан за паметните бележки от срещата на тримата големи с еврочиновници, които бяха разсекретени от Висшия съдебен съвет миналата седмица и по-специално за критиките, които шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов отправя към всички институции, Цацаров обясни, че не иска да ги коментира, като смята, че не бива да се влиза в междуинституционален, а още по-малко в междуличностен конфликт.

Утре предстои среща на президента с Лозан Панов, а в четвъртък с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Започва се! >> Президентът стартира консултации за избора на следващ главен прокурор, среща се първо с Цацаров


 


99318