Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Бивш конституционен съдия: Основният проблем не е в Стратегията за детето, а в това, че няма деца!

Бивш конституционен съдия: Основният проблем не е в Стратегията за детето, а в това, че няма деца!Президент и министър нямат права да избират главен прокурор, посочва Румен Ненков

Вече не съм в кухнята и реалната съдебна власт и не мога да коментирам дали са започнали совалките за избор на нов главен прокурор. В момента съм външен експерт в една група към министерството на правосъдието и помагам за изготвянето на два законопроекта за децата. 

Това каза пред камерата на БТВ бившият конституционен съдия Румен Ненков, който коментира темите за избор на нов главен прокурор и стратегията за детето.

"Като цяло изборът на главен прокурор и висшите съдилища в България винаги е бил противоречив. Аз не мога да разбера за какво са си говорили примерно президент и министър на правосъдието по темата. За мен консултациите трябва да се осъществяват с членовете на ВСС. Президент и министър нямат права да избират главен прокурор. Единият назначава главният прокурор, а другият може да направи само предложение", каза още Ненков. 

"Общественото мнение се манипулира с темата за стратегията за детето. Няма нищо вярно в публичните твърдения, че държавата ще отнема деца. Законопроектите, по които работя, поставят детето на първо място. Същата манипулация се случи и с Истанбулската конвенция. Обясняваше се, че ще трябва да легализираме еднополовите бракове, а в една католическа Полша и Италия одобриха Истанбулската конвенция и никой там не е легализирал гей браковете. Големият проблем не е в стратегията за детето, а в това, че няма деца", посочи юристът.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

 


102560