Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Бивш министър и лице...
Бивш министър и лице на реформаторите в крачка* >> Съд запорира имотите на Трайчо Трайков

Бивш министър и лице на реформаторите в крачка* >> Съд запорира имотите на Трайчо ТрайковАнтикорупционната комисия е поискала и получила от Софийския градски съд запор над имущество на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, сега общински съветник в София. Новината потвърди пред “24 часа” председателят ѝ Пламен Георгиев.

След проверка, започнала в началото на 2017 г., комисията открила несъответстие между доходите и имуществото на Трайков за 2,4 млн. лв. Размерът на евентуалния бъдещ иск ще бъде над 2,3 млн. лв. Комисията е проверяла състоянието Трайков през последните 10 г.

Магистратите са запорирали 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика.

Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Заедно с него подсъдими са Иво Прокопиев и Симеон Дянков. Делото е върнато на прокуратурата от специализирания съд за доразследване.

“За Трайков тече 14-дневен срок, в който да представи декларация пред КПКОНПИ откъде са му средствата”, каза Георгиев. Политикът има и 1 месец да предяви възражения. Той е обжалвал решението на градския съд за запора.

Предстои Трайков да доказва пред КПКОНПИ законни ли са доходите му. Ако успее, запорът ще падне. При обратен развой комисията ще поиска отнемане на имуществото му.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/


76977