Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Бившият министър Ник...
Бившият министър Николай Цонев може да получи 100 хил. лв. заради брутален арест и проточило се дело

Бившият министър Николай Цонев може да получи 100 хил. лв. заради брутален арест и проточило се делоВредите, които бившият военен министър Николай Цонев е понесъл заради заведението срещу него дело за подкуп, по което беше оправдан заедно със съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов, значително надхвърлят обичайните за останалите процеси. С този аргумент Софийският апелативен съд (САС) е увеличил обезщетението за неимуществени вреди на Цонев на 100 хил. лв., след като той заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, информира news.lex.bg.

 

Решението не е окончателно. Преди година Софийският градски съд (СГС) присъди на Цонев обезщетение от 50 хил. лв., като прие, че доказаните морални вреди за ексминистъра са най-вече покрай унизителния му арест, припомня специализираният сайт.

 

Той беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев. В исковата си молба Цонев описва, че са му поставени белезници, проснат е на колене на пода с насочен към главата пистолет, а Василев му казва: "Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва - долу на земята."

 

Задържането му беше заснето, а видеоматериалът беше предоставен на всички медии и излъчван многократно.

 

Според апелативните съдии обаче от съществено значение са и други обстоятелства около шумния процес. В хода на делото Цонев е бил подслушван, делото е продължило 5 години и през цялото време е било коментирано в публичното пространство. Освен това Цонев е със забрана за напускане на страната, затруднена е била политическата му реализация, а накрая дори делото е било отразено и в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.

 

"Наказателното преследване, като се започне от необоснованото брутално задържане и развитието му в досъдебната фаза, както и в съдебната фаза на три съдебни инстанции, е било предмет на широко медийно отразяване, което е повлияло изключително негативно върху физическото и психическото здраве на ищеца и значително надхвърля обичайните вреди, които съпътстват всяко наказателно преследване", пише в решението на апелативния съд.

 

Пред втората инстанция

 

прокуратурата е била съгласна, че трябва да обезщети Цонев,

 

но е искала с 10 хил. лв. В исковата си молба пък той е поискал 200 хил. лв.

 

Претърпените вреди от Николай Цонев бяха признати и от държавата.

 

Той беше завел дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, което беше напът да приключи със споразумение, с което правителството се съгласява да го обезщети с 15 000 евро. Преди две години обаче ЕСПЧ прекрати делото заради изнесена предварително информация за предстоящо споразумение.

 

Срещу Николай Цонев бяха водени още три дела, по които отново беше оправдан на всички инстанции и след това той си потърси компенсация по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като обезщетенията му бяха за общо 70 хил. лева.

 

Нашумялото дело за подкупа приключи окончателно в началото на 2015 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) оправда тримата подсъдими, а в решението му се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров. Макар делата по ЗОДОВ да не са приключили окончателно, до момента държавата е осъдена да плати близо половин милион лева.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/


54735