Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бизнесът излиза на н...
Бизнесът излиза на нов протест срещу наредбата за касовите апарати

Бизнесът излиза на нов протест срещу наредбата за касовите апаратиОтчаяни търговци, които не могат да изпълнят в срок изискванията за подмяната на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите, се стягат за протест пред финансовото министерство. От няколко дни недоволните се организират в социалните мрежи. Протестът започна в 17.00 ч., както бе планирано. Десетки представители на фирми се събраха пред сградата на МФ, има и засилено полицейско присъствие. Протестът е граждански и няма никакви политически цели, се подчертава в съобщение, публикувано във Фейсбук.

Повече от година прословутата Наредба 18 за касовите апарати тормози бизнеса с нови изисквания за фискалните устройства и софтуера на фирмите, след като НАП обяви, че масово се укриват обороти в търговската мрежа и заведенията. 
На 31 януари изтича срокът, в който всички регистрирани по ДДС фирми, и тези, които използват софтуер за управление на продажбите - т.нар. СУПТО, трябва да започнат да работят само с одобрени от НАП софтуери.

Въпреки многократните дискусии и удължаването на сроковете за подмяна на устройствата и софтуерите за управление на продажбите, търговци продължават да смятат, че все още има неясни и противоречиви текстове и тълкувания на наредбата. "Бизнесът може да се дигитализира, и да подава данните към НАП, само когато има ясно дефинирани правила и санкции, без да има място за тълкувания", се посочва в съобщението за предстоящия протест. Недоволството е насочено и към голямата финансова тежест за подмяна на фискални устройства и софтуер от страна на бизнеса на светло и най-вече за малките и средните фирми.

"Продължават да се правят промени в последния момент, свързани с електронната търговия, които водят до още свръхрегулации", се посочва във форумите. "Въпреки заявеното намерение на законодателя да регламентира дейността само на продажбите чрез електронен магазин с неприсъствено плащане чрез дебитна или кредитна карта - вместо това, чрез подготвяна промяна на § 3. чл. 3, се задължават абсолютно всички търговци да преустроят начина си на работа при продажби чрез пощенски паричен превод, без да е видна нуждата и ползата от подобен тип задължения", се казва в изявлението.

Повече от половината фирми, регистрирани по ДДС, няма да успеят да обновят своите СУПТО до края на януари, посочиха за в."Сега" от Българската асоциация за развитие на бизнес-софтуер. Тези фирми ще трябва или да затворят, или да чакат да бъдат глобени от НАП. Приходната агенция и Министерството на финансите категорично заявиха, че поредно отлагане на срокове за изпълнение на новите изисквания няма да има.

 

 

Източник: https://www.sega bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:  

След кибератаката: НАП спря и регистрацията на касови апарати

Такситата поскъпват заради нови касови апарати

Хаос в хаоса! >> Бензиностанциите отново получиха удължаване на срока за новите касови апарати

 

 

 


120045