Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Бизнесът отказва да ...
Бизнесът отказва да плаща първите три дни болничен

Бизнесът отказва да плаща първите три дни болниченЧетирите национално представени работодателски организации заявяват, че бизнесът е против задължението да плаща първите три дни болничен. Те настояват въпросът за плащането на болничните да бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Четирите организации са Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерация на работодателите и индустриалците, съобщава БНР.

В същото време Съюзът за стопанска инициатива, който не членува във въпросната асоциация, настоява болничните да бъдат плащани изцяло от държавата, обяви председателят на съюза Гълъбин Гълъбов.

"Всяко отклонение от осигурителното правило, тоест, където осигурителният фонд плаща затова, че хората правят отчисления от своите плащания към държавата, е изкривяване", заяви той.

КТ "Подкрепа" продължава да настоява работодателят да плаща първите пет дни от отсъствието по болест, заяви вицепрезидентът на синдиката Йоанис Партениотис. Той коментира и лансираната вчера от министър Бисер Петков идея работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

"А защо 15, а не 10, а не 20. Трябва да има някаква аргументация. В интерес на истината, колкото вие знаете, толкова и ние знаем", каза Партениотис.

Все още не е ясно кога ще е заседанието на Тристранния съвет, на което трябва да бъде обсъден въпросът с плащането на болничните и злоупотребите с тях.

 

Източник: https://frognews.bg/

 


117311