Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Бягство от отговорно...
Бягство от отговорност* >> Шефът на АПИ: Имаме становище, че участъкът на катастрофата край Своге не е с концентрация на ПТП-та

Бягство от отговорност* >> Шефът на АПИ: Имаме становище, че участъкът на катастрофата край Своге не е с концентрация на ПТП-та"Мантинелата не е част от проекта и от пътната инфраструктура, не е поставяна от нас. Агенцията не се грижи за нея, а общината", каза още председателят на УС на пътната агенция

Имаме становище, че по всички показатели, участъкът, в който стана катастрофата, не е с концентрация на ПТП-та. Това каза пред журналисти председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов след като даде показания в Националната следствена служба за тежкия инцидент край Своге, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

„Искам да уточня, че всяка година получаваме от „Пътна полиция“ официално писмо с регистрираните пътни участъци с концентрация на пътни произшествия. Тази справка се изготвя на базата на наредба, приета от МВР. Участъкът не е посочен като такъв нито в последната, нито в предишната справка“, обяви той. В отговор на въпрос колко служители са били на разпит Светослав Глосов посочи: „Колкото са извикани“. Попитан мисли ли, че може и на него да се повдигне обвинение заради катастрофата той коментира: „Зависи от следствието, те ще преценят“. В отговор на въпрос очаква ли на служители на АПИ да бъдат повдигнати обвинения инж. Глосов поясни: „Не мога да кажа, за това има следствие“. 

"Мантинелата не е на АПИ, не е поставяна от нас. Агенцията не се грижи за нея, а общината", каза още инж. Светослав Глосов. 

„Заявявам, че мантинелата не е част от проекта и от пътната инфраструктура. Тя е в урбанизирана територия, пътят на АПИ е от бордюр до бордюр“, обяви той. „Сезирали сме община Своге за тази мантинела“, коментира инж. Глосов. 

„Спекулираше се, че сме я отремонтирали некачествено - не, не сме“, посочи той. „Има достатъчно кореспонденция, която е предоставена на следствените органи. Даже има и оспорване на констатираните резултати относно възможността за подхлъзване на трасето“, обясни Светослав Глосов в отговор на въпрос какво е предоставила пътната агенция на следствието. 

„От наша страна няма спорове. Явно спорът със фирмата ще бъде на друго ниво“, коментира той. 

„Не е имало съдебни спорове с фирмата, има кореспонденция от наша страна и последно предупреждение, че нередностите ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя“, поясни Глосов. 

„Единият от участниците в консорциума веднага беше започнал да отстранява дефектите в неговия участък“, посочи той и уточни, че в участъка на катастрофата нищо не е било поправяно. 

„Не го свързвам с трагедията, която се случи, но има решение на УС да започнат действия по отстраняване на дефектите в участъка за сметка на изпълнителя“, обяви Светослав Глосов.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://epicenter.bg/

 


74482