Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бюджет 2020 мина на ...
Бюджет 2020 мина на първо четене: Харчим, колкото изкарваме

Бюджет 2020 мина на първо четене: Харчим, колкото изкарвамеБюджет 2020 мина на първо четене през пленарната зала на Народното събрание със 126 гласа "за" и 92 "против". Никой не се въздържа. Вчера на първо четене в Народното събрание минаха и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване. 

Разчетът на парите за догодина беше представено в декларация от Евгения Ангелова от ГЕРБ, която обясни, че се залага на няколко приоритета – доходи образование, здравеопазване, социална политика и отбрана.


Ангелова обобщи, е в Бюджет 2020 е заложено 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Седната заплата през идната година щяла да скочи до 1300-1400 лева, докато достигне до 1500 лева в края на мандата. Минималната заплата нараства от 560 на 610 лева. Максималният осигурителен доход се запазва на 3000 лева. 17% е увеличението на учителските заплати. Половин милиард повече се отделя за здравеопазване. С 30 млн. повече са парите в общинските бюджети за социални дейности. В бюджета за отбрана са предвидени 2 млрд. лева.

Най-важно е да не забравяме, че това е бюджет съобразен с приоритетите. Той е поредно спазено обещание към българските граждани. Той е логична и последователна стъпка към растеж и развитие, а не към нестабилност и хаос“, заключи Ангелова.

Финансовият министър Владислав Горанов пристигна в Народното събрание, за да представи параметрите на шестия си бюджет пред депутатите.


„Принципът е да харчиш, толкова колкото изкарваш. Ограничаваме разходите над приходите. Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата", каза Горанов. 

Финансовият министър очаква растежът догодина да е 3,3%, движен от вътрешното потребление и инвестициите. През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета. 

След Горанов на парламентарната трибуна се качи Корнелия Нинова, която определи бюджета като бюджет на застоя. 

„Ние оценяваме този бюджет, като бюджет на застоя“, заяви тя и обяви, че БСП ще внесе своя алтернативен бюджет – бюджет на развитието. Тя посочи, че със средствата в бюджета не се решават проблемите с демографската криза, че няма политика за децата и младите семейства, както и мерки за удължаване на живота на възрастните хора. Бюджетът не решавал проблемите и проблемите с доходите и бедността.

„Мерките в бюджета задълбочават проблемите с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството.“, отчете соцводчката и добави още, че в бюджета не подобрява образованието и няма никакви стимули за икономиката.

Йордан Цонев от ДПС пък се обърна към журналистите в парламента, че то 1997 година депутатите имат традиция бюджетът да получава наименование. „Тогава, след правителството на Жан Виденов, го нарекохме „бюджет на наследството“. Тази традиция продължи, но тази година правото ни бе отнето от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя го нарече „още от същото, повече от същото“, започна той и обясни, че няма нищо лошо в същото, но ако всички го искат. Той посочи, че същото в бюджет 2020 е относителна стабилност с увеличение на приходите и разходите, но и има от същото, което от ДПС не искат да виждат в бюджета и даде за пример реформите.

„Трябваше да има реформи, финансирани от бюджета. В него липсват реформи. Бюджетът трябва да подпомага реформите. Класика в жанра е в сектор здравеопазване. Министър-председателят включва задна скорост на джипа, веднага включва задна скорост на джипа, когато се появи и най-малката съпротива в обществото.

 

Източник: www.dariknews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Работи, българино! Работи! Зáлудо не стой!

Бъбреци за смет... на народната сергия, после и на политическата (ОБНОВЕН)

За статистиките, хората... и аквапарка в София

Сетила се Мара да се побара

На гол... – чифте пищови
116776