Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Близо 86% от онлайн ...
Близо 86% от онлайн потребителите се хващат на фалшивите новини

Близо 86% от онлайн потребителите се хващат на фалшивите новиниГлобално проучване показва, че цели 86 процента от потребителите на интернет признават, че са се подлъгали по фалшиви новини, пише турският вестник “Сабах“, цитиран от БГНЕС. Изследването е проведено от “Ипсос“ в 25 държави. Анкетирани са 25 000 интернет потребители. Основната платформа за разпространяване на подвеждаща информация е социалната мрежа Фейсбук.

Участниците в анкетата смятат, че както правителствата, така и медийните компании трябва да се борят с проблема. Фалшивите новини допринасят за растящото недоверие към информацията в интернет и има негативно влияние върху икономиката и политическите дебати.

САЩ е на първо място по разпространяването на фалшиви новини, смятат анкетираните. Следват ги Русия и Китай. Най-лековерни се оказали жителите на Египет. Най-скептични към фалшивите новини били гражданите на Пакистан.

Резултатите от проучването показват още, че потребителите по света изпитват растящо недоверие към социалните мрежи. Те иматт притеснения за опазването на личните им данни,събирани и съхранявани от интернет компаниите.

Изследването е използвало лични интервюта и анкети. То е направено между 21 декември 2018 и 10 февруари 2019 г. по поръчка на Центъра за международни управленски иновации (CIGI). Това е неправителствена организация за анализи, базирана в Канада.

 

 

Източник:https://www.mediapool.bg/


102666