Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Близо половината бъл...
Близо половината българи живеят в пренаселени жилища

Близо половината българи живеят в пренаселени жилищаЕвростат: В същото време България е първенец по незаети жилища - 31 на сто

Около 41% от българите, или четирима от всеки 10 наши сънародници, живеят в пренаселени жилища. Това показват данни от анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през 2017 г. Средният показател за пренаселеност в ЕС е около 17%, отчита европейската статистика. Страната ни все пак не е на първо място по този показател. Начело е Румъния, следвана от Литва, след което се нарежда България.

Близо 1,1 милиона българи, или около 15 на сто от населението у нас, живеe в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест удвояването на домакинствата в един апартамент е доста често срещано явление сред българите с по-ниски доходи в градска среда.

Случва се често 3 поколения, или около 6-9 членове на едно домакинство, да обитават маломерно жилище от 60-70 квадратни метра.

Освен това около 80% от децата у нас под 18-годишна възраст, както и около 60 на сто от младите хора на възраст 16-29 години, са контингент от домакинства, които живеят в пренаселени жилища.  

Процентът на пренаселените жилища у нас в големите градове е около 48 на сто. За сравнение в ЕС средният процент е една 18 на сто. 

Въпреки изключителната пренаселеност на жилищния фонд у нас Евростат регистрира, че в същото време България е в челото на класацията по брой незаети жилица. Близо 31 на сто от жилищата в градовете и селата стоят празни - от общо 3,9 млн. броя единици жилища у нас – около 1,2 милиона са необитаеми и незаети.

В градските райони незаетите жилища са над 650 хиляди (25 на сто от жилищата в градска среда), а в селските райони незаетите жилища са над 560 хиляди, или 43 на сто от сградния фонд.

Как е в ЕС?

От 28-те страни членки на ЕС най-висока пренаселеност е регистрирана в Румъния - близо 50 на сто, отчита Евростат.В класацията следва Литка, а веднага след България са Полша и Унгария – (40 на сто) и Словакия – 38 на сто.

"На широко" живеят гражданите на Кипър, Малта, Ирланция, Белгия и Холандия, където процентът на пренаселеност е между 2  4%. Под 10 на сто е пренаселеността във Финландия, Германия, Франция, Великобритания и Люксембург.

Високи нива на пренаселеност са регистрирани и при съседите ни – Сърбия – 64 на сто, Македония – 68 на сто и Турция – 73 на сто.

 

Източник:http://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Милиони в банките? Защо ли не ви вярвам?

Кога ще ги стигнем... братята поляци?!

„Черните дни“ са ТУК, а парите са при ТЯХ!

Стига сън! От нас зависи всичко!

Да живей, живей труда... А май всичко е въпрос на оцеляване!

Мизерия - на една крачка разстояние! България рухна