Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Близо половината от ...
Близо половината от избирателите твърдо искат нови кметове

Близо половината от избирателите твърдо искат нови кметовеОколо месец преди местните избори в края на септември нагласите в обществото са силно разделени. Близо половината от българите - 47.3 %, искат смяна на сегашния си кмет, а 40.9 % са за запазване на статуквото в местната власт. Това сочи социологическото изследване на "Алфа Рисърч", проведено сред 1023 души в средата на септември. Според него едва около 47 % от анкетираните са отговорили, че са решили твърдо да гласуват на вота. 

От агенцията обаче коментират, че на базата на заявените настроения не могат да се правят прогнози по общини. Въпреки това рязко по-критични са нагласите в големите градове (32% към 68%), по-умерени - в средните общини (44% към 56%). Най-благоприятни са прогнозите за настоящите кметове в малките населени места (51 към 49 на сто от запитаните). Затова и като най-оспорвани и с най-голяма интрига се очертават изборите в големите общини. 

Изострянето на критичните настроения е най-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот. Интересно е, че при местни избори няма същата логика и размах на протестния вот, както при националните. Общо 37.2% от анкетираните са готови да се обединят зад която и да е кандидатура "срещу" действащия кмет в името на промяната, се посочва още в анализа. Други 61.9% биха гласували в зависимост от личните качества на кандидатите и политическите си предпочитания, а не на принципа "против". 

Проучването отчита още, че се увеличават критичните оценки към качеството и стила на управлението в страната. Те обаче биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция. 

На въпрос за коя партия биха гласували, ако предстоят парламентарни избори, 21.5% посочват формацията на Бойко Борисов, а 18.7% - партията на Корнелия Нинова. "Алфа Рисърч" измерва и потенциала на вече заявената от Слави Трифонов партия "Няма такава държава", която стартира с подкрепа от 8.3%. Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6 %.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

ГЕРБ са аут >> В малките населени места местни коалиции решават изборите

Няма такава държава >> Александър Ваклин се кандидатира за общински съветник

Алфа Рисърч: Слави и Няма такава държава стартират с 8,3%, ако сега има избори

Мая Манолова: Искам "похитеният" град София да се върне на гражданите

Мая Манолова: Управлението се е окопало сериозно през последните 14 години, така че подкрепата на всеки един гражданин ще е много важна

Без коментар! >> Фандъкова: Преди аз да стана кмет София влизаше от криза в криза

Другари, само вие изглежда не разбрахте – Мая Манолова е кандидат на гражданите ! Спрете се...! (ОБНОВЕН)

Фурията Манолова се задава... и нищо няма да я спре!

Почакай малко, Данче!

Драги ми Смехурко, вижда му се краят!

 

 


112885