Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / БЛС: Без увеличение ...
БЛС: Без увеличение в цените на болничната помощ фалитите на болници ще продължават

БЛС: Без увеличение в цените на болничната помощ фалитите на болници ще продължаватБез увеличение в цените на болничната помощ, фалитите на лечебни заведения ще продължават. Бюджетът за следващата година предвижда увеличение на парите за здраве, но са необходими още около 50% увеличение, за да се покрият нуждите в здравната система.

Това каза д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Д-р Павлова добави, че фалити на болници, липса на специалисти и нередности при търговията с медикаменти са само част от проблемите, с които новият здравен министър ще трябва да се справи. Очакванията обаче са за диалогичност и експертно отношение, без лобизъм, обясни Павлова. „Много са проблемите и по отношение на финансирането на лечебните заведения, по отношения на организацията на цялата система на здравеопазването, както и по отношение на нормативните документи, които липсват или биват обжалване.

Бихме искали да се финализира най-после започнатото от лекарския съюз остойностяване на медицинските дейности и в това число труда на медицинските специалисти, защото как можем да кажем дали стигат парите, когато не знаем колко са ни необходими в системата“, коментира д-р Галинка Павлова, предаде Фокус. Правилният човек начело на здравното министерство би могъл да се справи с множество проблеми със системата, за други обаче са необходими по-сериозни реформи и политическа воля, каза още д-р Павлова.

Тя изрази надежда и електронното здравеопазване, което е един и от приоритетите на новия министър, да стане факт.

Източник:  www.actualno.com