Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / БЛС се обяви против ...
БЛС се обяви против служебното разпределяне на специализанти от МЗ

БЛС се обяви против служебното разпределяне на специализанти от МЗРъководството на БЛС и младите лекари се обявиха против промените в Наредбата, предвиждащи специализиращите на държавна издръжка млади лекари да бъдат служебно разпределяни след приключването на специализацията в посочени от МЗ лечебни заведения.

А в случай, че специализантът не изпълни задължението си, той да трябва да връща заплатите, получените по време на специализацията.

Това стана ясно на среща на ръководството на БЛС - председателят д-р Иван Маджаров, зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов и д-р Нели Нешева, член на УС на БЛС, заедно с лекари специализанти и завършващи студенти по медицина.

В тази връзка от БЛС направиха няколко предложения на зам.-министър Начева, в които настояват за отпадане на служебното разпределение от МЗ в избрани от ведомството лечебни заведения и правото на свободен избор на младите лекари къде да специализират да не бъде нарушавано.

Те искат още специализантите да са наясно предварително къде и при какви условия ще работят след като завършат, като това според тях трябва да се гарантира с подписване на договор.

От Лекарския съюз искат да ясно и прозрачно провеждане на конкурсите за назначаване на специализанти, както и кандидатстването за субсидираните дефицитни специалности от страна на МЗ да става по вече унифицирания начин.

На срещата с БЛС и младите лекари, зам.-министър Жени Начева пое ангажимент направените предложения да бъдат представени на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и Наредбата за придобиване на специалност да бъда коригирана в най-кратки срокове.

Тя уточни, че новата Наредба и към този момент не предвижда служебно разпределение в конкретни лечебни заведения за финансираните от МЗ и че става въпрос за недостатъчно ясно формулиран текст.

Начева увери, че правото на свободен избор къде да специализират младите лекари няма да бъде засегнато.

 

Източник: https://news.bg/html


109831