Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бойко, ти обеща! Вре...
Бойко, ти обеща! Време е за референдума... Няма място за умуване! Изпълнете волята на хората!

Бойко, ти обеща! Време е за референдума... Няма място за умуване! Изпълнете волята на хората!Коментар на "ДНЕС"

 

ГЕРБ e първа политическа партия и идва за трети път на власт с около 32%. До седмица ще се сформира 44-то Народно събрание и ще започнат консултациите за съставяне на кабинет. Още в  първите часове след изборите започнаха политическите договорки, претенции, задкулисие. Някои са щастливи, други ближат рани и се оправдават, че са жертва на черна магия, ретроградна Венера и тролска атака. Всъщност жертва са на самите себе си и най-вече на  банкрутиралата стара избирателна система, за която дадоха и мило и драго да е запазят... Е, честито да ви е! Това обаче вече не интересува никой и най-вече българския народ.       

Въпросът за референдума, който политиците умело и мръснишки оставиха за бъдещето Народно събрание виси над главата на новите-стари политически партии и всеки момент ще се стовари с адска сила. И се стовари, какво обяви Слави Трифонов във второто си отворено писмо до политиците. Той няма да чака, българите няма да чакат. И този път гласувахме по старите правила на старата система, която отново възпроизведе същото старо статукво, същите играчи, същите коалиции.... А именно срещу тази закостеняла система хората се обявиха масово още на 6 ноември миналата година!

С огромна сила гърми и въпросът - защо ни бяха необходими тези извънредни избори след като възпроизведоха отново старото и не промениха нищо, ама абсолютно нищо?!

Сега е време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да докаже своя патриотизъм, родолюбие и уважение към суверена. Сега е времето той да се покаже като наистина достоен управник и мъж на място, който най-вече държи на думата си! Ще го направи ли или не му стиска и както досега ще се направи на ни чул, ни видал и ще "забрави" какво е говорил и обещавал дори вчера?

През последните месеци ГЕРБ тръбяха нагоре и надолу, под път и над път, че ще направят всичко, абсолютно всичко, за да се приемат  решенията на референдума, да променят Изборния кодекс и да се саморазпусне Народното събрние  и да се пристъпи към мажоритарни избори. Може би за да спечелят някой и друг глас, герберите обещаваха, че ще се вслушат във волята на 3,5 млн. българи. Дали обаче това ще са само поредните празни обещания или този път ще има и действия, предстои да разберем още в близките дни.

Очевидно сега дойде времето Борисов да покаже, че е мъж на място, че държи на думата си, че е отговорен държавник най-вече! За това нека ГЕРБ и техните коалиционни партньори да приемат решенията на референдума, да разпуснат парламента и да гласуваме по мажоритарната система. Така обеща Бойко, това трябва да изпълни. Винаги, когато ГЕРБ са искали да отстоят, да прокарат закони пред коалиционните си партньори, са го правили с цената на всичко. Среднощни преговори, отстъпки, комисии, споразумения, програми за управление. Всичко само и само, за да стане тяхното! Или с две думи казано: Иска ли нещо Бойко и ГЕРБ, то става и никой не смее и няма да го прекърши!

А и Борисов никога не забравя! Не бива да забравя и категоричните си думи за референдума изречени публично  през последните няколко месеца. А както казват старите хора: „Казана дума, хвърлен камък“.

9 НОЕМВРИ 2016 г. „...Аз гласувах на референдума за разлика от мнозина други...; ...След балотажа ще работя за 120 депутати и 1 лв. субсидия...; ...Трифонов трябва да знае, че отсега ГЕРБ ще подкрепя в парламента и трите искания на референдума...“

17 НОЕМВРИ 2016 г. „...Референдумът е много опасно оръжие, ако не се използва в името на хората...; ...Ние сме длъжни да мислим за всички и да си говорим честно и почтено, пък каквото изберат избирателите..."

16 ДЕКЕМВРИ 2016 г. „...В парламента шикалкавят и говорят, че им е малко времето. Смятам, че единственото изключение, за което си заслужава да се продължи животът на това НС е, за да се изменят избирателните закони съгласно референдума...“

17 ЯНУАРИ 2017 г. „...Месеци наред всички ние подценявахме референдума. Много искахме да чуем гласа на хората, но когато нещо се поднесе по един начин, няма какво да умуваме, трябва да го изпълняваме. Когато се говореше по трите въпроса партиите си мълчаха, защото мислеха, че е насрочено срещу ГЕРБ...“

3 ФЕВРУАРИ 2017 г. "...Очаквам в следващите една или две седмици съдът да се произнесе за законността на референдума. Ако съдът се произнесе по един начин, на практика следващото НС трябва да се събере, да промени избирателния закон, да се разпусне и отново да се проведат избори..."

18 ФЕВРУАРИ 2017 г. В изказване пред избиратели в Стара Загора Борисов заявява, че едно от първите неща, които трябва да се направят в новия е парламент, е да се приемат промени за въвеждане на мажоритарни избори в два тура, както поиска Слави Трифонов чрез референдума. Според лидера на ГЕРБ след това депутатите трябва да се разпуснат и да се проведат избори по новите правила.

9 МАРТ 2017 г. „...Разглеждането на националния референдум от 2016 г., в който мнозинството участвали поискаха чист мажоритарен вот, държавна субсидия за партиите от 1 лев на глас и задължително гласуване, трябва да е първата и основна задача на следващото Народно събрание...“

10 МАРТ 2017 г. "Още след първия ден на създаване на парламента той ще бъде подложен на огромен натиск. Има референдум - 2.5 милиона са казали, че искат по друг начин да бъдат провеждани изборите - мажоритарни, с 1 лев субсидия. И ако политиците си мислят, че това ще се игнорира и ще се забрави, това няма да се случи... ...Всичките се бием в гърдите, че сме слуги на народа. А 2.5 милиона от избирателите казаха, че това трябва да се промени..."

Категорично ясно е, че Бойко Борисов е силно загрижен за референдума и за волята на народа, нещо повече, говори убедено. Настоява да се приеме мажоритарната система, задължителния вот, 1 лев субсидия и да разпусне парламента, за да има нови, мажоритарни избори! Така говори..., навсякъде! Борисов ще е премиер за 3-ти път и всички ние вече сме убедени, че си е взел поуки от предишните управления и няма да се отметне от думите си. Близо 3 млн. българи поискахме задължително гласуване, мажоритарен вот и субсидия от 1 лев.

 ГЕРБ влиза в 44-то Народно събрание с малко повече от 1 млн. гласоподаватели, а това е три пъти по-малко, отколкото хората подкрепили референдума. Ето защо само и заради това той трябва да пристъпи към действие. Действия още сега, днес, утре, без да се бави! Слави Трифонов припомни на политиците, че ние, българите, 3 млн. гласоподаватели ги гледаме и следим всяко тяхно действие. Сега, след изборите, които не доведоха до нищо добро, ние сме още по-решителни да пристъпим към действия. Слави ви даде две седмици да започнете да работите и два месеца да приемете референдума. Ние ще изчакаме, а после... после идва той и всички с него....!

Време е! Борисов, приеми референдума! Убеди, накарай  и коалиционните си  партньори да го сторят. Ти го можеш! Това пожелаха българите! Направи го и заради бъдещето на Родината!

 

"Като слуга на народа" Борисов предупреди отново за референдума

Борисов върна на дневен ред темата с референдума на Слави

Борисов: Всички ние подценявахме референдума, сега ще си понесем последствията (СНИМКИ, ВИДЕО)

Борисов: Референдумът е атака срещу държавността

Референдумът е много опасно оръжие, каза Борисов и се закани да го приложи

Бойко Борисов: ГЕРБ ще подкрепи Референдума

Борисов: Можем да дадем сами властта. Със сила не могат да ни надделеят


24536