Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Бойко – премиерът, който изгони народа си

Бойко – премиерът, който изгони народа сиКоментар на Миролюб Борисов

Край няма.

От пет години премиерът ни си има железен репертоар. Повтаря едно и също, докато не му повярваме. Страшното е, че може той да си вярва. Което има опасен характер… да лъжеш хладнокръвно е едно, но да нямаш реална представа за способностите си и да подвеждаш милиони с добрите си намерения предвид поста, който заемаш… е престъпление.

А и виждаме какви са последствията от Бойковите обещания. Все повече бедност и нищета, протести на всеки ъгъл… И емигранти, емигранти, емигранти...

Image result for половината българи избягаха в чужбина

Които той обеща да върне още през 2011-та година.

Имаше план – за три години да си върнем българите! Стратегията за привличане на мозъците и младите хора обратно в страната беше през инфраструктурата и добре ремонтираните пътища. Седем години по-късно магистралите и пътищата стават все повече, а българите по тях - все по-малко. Завърнали се няма. Но напускащите растат.

Кризата е демографска! Кризата е социална! Финансова. Икономическа. Интелектуална. И това се вижда и от самолета на дори случайно прелитащите над България. И Бойко не е сляп. 

И като един неподражаем и далновиден стратег отново има план да върне българите от чужбина. И този път в намеренията му има конкретика –

Правителството иска да привлече 22 000 българи до края на годината. Това са 22 000 нови работни места и заплати, конкурентни на страните, от които ще дойдат. Месецът е юли. Това е план за тази година, създаден и одобрен в средата на годината.

Това е ПОРЕДНА стратегия, с която ни замазват очите, измиват си ръцете, запълват си работното време и си оправдават заплатите. И си перат парите! 50 млн. лв. са предвидени за мерки за стажуване и започване на работа от млади хора. Инвалидите искаха 105 млн. лв. за цялата година. ЗА ТЯХ НЯМА. НЯМАШЕ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ. Но за МЕРКИ ЗА СТАЖУВАНЕ, каквото и по дяволите да значи това, 50 млн. лв. са ок. Нали разбирате – намерението е прекрасно, но реализацията мирише. Точно за какви мерки ще отидат тези милиони, кой ще ги разпределя, кой ще ги вземе, на какъв принцип…

С обидна липса на конкретика е и друга част от „стратегията”:

„Образователната реформа също е залегнала в плана като инструмент за подобряване на демографската ситуация в страната, но без да са дадени разчети как ще стане това. Заложено е обаче поне 5% от хората на възраст 20 - 64 години да участват в някакъв вид образование и обучение през 2020 г.”

Два съществени момента:

-              без да са дадени разчети как ще стане това

-              5% от хората на възраст 20 - 64 години да участват в някакъв вид образование

Това е всичко, което можем да кажем за управлението на кабинетите, които Борисов води. И всичко, с което се изчерпва дейността им. Нещо ще се прави, но не е ясно как. И някой някъде някак участва в нещо. Резултатите са повече от невидими. За пореден път не се вижда и истинска стратегия.

Затова сме далеч от мисълта, че Бойко ще върне 22 000 българи. За сметка на това е напълно реалистично до края на годината страната ни да напуснат толкова. Не бягаме от България, бягаме от Бойко. От Борисов 3-та част. От премиерът, който обеща да ГИ върне, а НИ отпрати. И сега бълва планове и стратегии, защото сигурно разбра, че след още година-две, няма да има много на кого да е премиер. Няма да има и кой да го избере отново. Защото човек от хубаво не бяга. И не се връща там, откъдето веднъж си е тръгнал.