Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бойко Борисов с тр...
Бойко  Борисов  с трети опит  да  се  задържи  на власт

Бойко Борисов с трети опит да се задържи на властПремиерът Бойко Борисов потвърди окончателно, че е готов да остане на власт до изтичането на сегашния мандат на парламента.

 

Така от третия опит той ще изпълни своята политическа мечта да има пълен премиерски мандат. Вярно от третия опит, но все пак ще е един успешен хоумрън, ако използваме бейзболната терминология.

 

В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден. Това обеща лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов.

Той обяви, че депутатите от ГЕРБ ще внесат проект за нова конституция.

Сега действащият основен закон посочва в чл. 159, ал. 2, че проектът за нова Конституция или за изменение на действащата, както и за промени в територията на страната по чл. 158 се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.

 

Само да припомним, че в момента парламентът е във ваканция до 2 септември. По всичко изглежда, че моментът за обявяването на новината за законодателната инициатива на ГЕРБ не е избран случайно.

 

В оставащите месеци до редовните избори в пленарна зала ще се използват всички начини за протакане на изборите.

Премиерът Бойко Борисов обяви широк спектър от обещания, които да залегнат в новия основен закон:

 

- Броят на народните представители се намалява от 240 на 120;

 

- При Великото народно събрание броят на народните представители също ще бъде намален - от 400 на 280. Тук ключовата промяна е, че те няма да се избират по пропорционалната, а по смесената система - част пропорционално, част мажоритарно.

 

- Предлага се прекратяването на мандата Висшия съдебен съвет. Освен това той се разделя на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Новите органи ще бъдат попълвани по нов начин.

 

- Най-голямата промяна е министърът на правосъдието. Той се лишава от законодателна инициатива и ще бъде нещо средно между счетоводител и разсилен.

 

- Не е за пренебрегване, че ключови ръководители в съдебната власт като председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор ще бъдат с намалени мандати от 5 години.

 

Обявените инициативи целят да разцепят протеста срещу правителството. Те трудно ще минат през пленарна зала, защото управляващото мнозинство няма необходимия брой  гласове за приемането на закона за нова конституция.

 

Все пак управляващите ще разчитат на негласна подкрепа и на недоволни от лидера на БСП Корнелия Нинова депутати от опозицията, за да може този парламент да изкара докрай мандата си.

 

Премиерът Бойко Борисов е на крачка да излезе от кризата като победител. Идеята му за Велико народно събрание няма да бъде подкрепена. Виновни за това ще бъдат БСП, ДПС, но не и управляващите.

 

Автор: ВЕНЦИСЛАВ МИХАЙЛОВ

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/

  

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

В опит за самоспасение и подмяна, Борисов вместо ОСТАВКА пак шикалкави! >> Внасяме проект за конституция, ще подам оставка в деня на свикването на ВНС

Борисов забрани на Кирилов да пише във Фейсбук след поста за "СпонджБоб"

 Ден 36: Протестът се засилва! Хиляди демонстранти блокираха още едно възлово кръстовище в София! Седящи стачки в Русе, Пловдив и Варна. Парламентът под обстрел с домати и яйца!

Вие ще изринете 5 палатки, ние ще дойдем с нови 15!

Борисов в пълна подигравка с очакванията на хората, след усмивките на внуците: И аз искам... оставката на Радев!?

 

 

 

 


133391