Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бойко Борисов и сръб...
Бойко Борисов и сръбският президент летят над

Бойко Борисов и сръбският президент летят над "Балкански поток" и магистрала "Европа" (ВИДЕО)Облитане на строежите на магистрата "Европа" и т.нар. Български поток - газопровода, който по света е известен като "Турски поток", чието разклонение минава през България, Сърбия и стига до Унгария - това е част от програмата на сръбския президент Александър Вучич и българския премиер Бойко Борисов днес.

Вучич е на еднодневно официално посещение у нас по покана на министър-председателя. Минути преди 10 ч. сутринта Борисов посрещна госта си на летището в София. Сръбският президент бе приветстван от почетен шпалир. А премиерът подчерта, че това е първата визита в България след облекчаването на мерките против разпространението на коронавируса и отпадането на задължителната карантина за влизане в страната от чужбина.

В кратката среща на Борисов и Вучич на летището домакинът подчерта, че е важно гостът му лично да види как вървят двата важни инфраструктурни проекта. Заяви, че въпреки пандемията от COVID-19 у нас строителните дейности не са спирали. 

Бойко Борисов посрещна Александър Вучич. Летят над

Минути по-късно Борисов и Вучич се качиха на правителствения хеликоптер за въздушната инспекция.

 

Първо летяха над магистрала "Европа". Борисов отчете, че "дясната страна е готова, в посока Сърбия, сега асфалтираме лявата"

"Като тръгнеш от Белград и в Бургас на вечеря. А ние, както обичат да ходят в Белград на кръчма... и на театър обичат да ходят, не само на кръчма", обясни предимствата на ново трасе, свързващо България със сръбската столица Борисов на борда на хеликоптера. И припомни, че другите магистрали - "Тракия" и "Марица", работят, така че и до Истанбул може да се пътува, и до Слънчев бряг, а "Хемус" се строи, така че и до Варна, като стане готова. 

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура е сред приоритетните теми в двустранните отношения между България и Сърбия. В началото на ноември миналата година премиерът Борисов прие поканата на президента Вучич и участва в официалното откриване на новоизградения автомагистрален участък по Коридор № 10 от българската граница до Ниш, Сърбия. Борисов и Вучич разговаряха по приоритетните за двете страни теми и по време на срещата им през януари тази година в Истанбул, където участваха в церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“, припомниха днес по повод визитата от пресслужбата на Министерския съвет. 

„Със завършването на магистралата пътуването между България и Сърбия ще бъде изключително бързо и лесно. Изграждането на АМ „Европа“ е важно не само за нашите две държави, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия“, заяви Борисов и добави, че се работи усилено и очаква близо 17 км от магистралата между София и границата със Сърбия да бъдат готови до края на годината.

АМ „Европа“ ще свързва ГКПП-Калотина и софийския Околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разделена на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. 

Следващият "епизод" от живото предаване на визитата на Вучич в профила на Борисов във фейсбук - отново бе от борда на хеликоптера. Но вече полетът бе над трасето на "Балкански поток". Премиерът бе разпънал карта на България с енергийните проекти, един от които е разширението на газопреносната мрежа на държавната "Булгартрансгаз", с която се свързва "Турски поток", който по думите на Борисов се свързва с "Балкански поток". 

Министър-председателят разказа подробно за компресорните станции по трасето, за полагането на тръби, за напредъка в строежа, важността на този газопровод и тази на интерконектор с Гърция. Показано бе и газохранилището в Чирен. 

"100% от инвестицията е българска", заяви Бойко Борисов и обвърза интерконектора с т.нар. Балкански поток - без строежа на първото второто не можело да се случи. Не обясни какво точно има предвид.

Щом заяви, че всичко се прави по правилата на ЕС, Вучич уточни под формата на въпрос, че никой не може да има възражения по проекта по начина, по който се строи. 

"От Доналд Тръмп и Белия дом до Путин, Ердоган, Вучич - само президенти. И аз едно малко премиерче по средата - ето - всички да сте доволни", отвърна с усмивка министър-председателят, сочейки картата на масата. 

Вучич влезе в тона на домакина: "Аз съм най-малкият сред вас."

 

 

За "Балкански поток", цитиран от пресцентъра си, Борисов е заявил: „Проектът е от изключително значение за енергийна сигурност на целия Балкански регион. 

Припомняме, че от сръбска страна газопроводът, който трябва да свърже страната с "Турски поток", е готов.

След инспекцията на АМ „Европа“ и „Балкански поток“ премиерът Борисов и президентът Вучич ще продължат обсъждането на теми от взаимен интерес за двете страни във Велико Търново, където двамата ще проведат работен обяд.

Отличните двустранни отношения между България и Сърбия бяха потвърдени и при посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Белград през 2019 година, когато президентът Вучич удостои българския премиер с най-високото държавно отличие на Сърбия - „Орден на Република Сърбия“, за изключителните заслуги на Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между двете държави, допълниха оттам.

Източник:  https://clubz.bg/

 


127098