Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бойко и Папата – инт...
Бойко и Папата – интимно

Бойко и Папата – интимноКоментар на Петър Митов - студент богослов, Пловдив

Преди Путин, Бойко пак се срещна с Папата. Този път май не го е галил по главата. Но пък си размениха подаръци и ще се молят един за друг и за мир. Среща – трогателна по смисъл и съдържание. Среща с обещание за продължение. Бойко успява да убеди главата на Римокатолическия свят да посети миниатюрната ни православна държава. Или поне да иде в някоя друга Балканска държава! Все пак не подхожда на председателстващ ЕС на загрижен за съдбата на Западните Балкани и на политик от международна класа, какъвто е Борисов да е с мисъл и грижа само за нашата страна. Широкоскроен и отговорен е нашият Бойко. С мисъл и прозрение за цяла Европа, че и целият свят. И това мимолетно екскурзионно пътуване ни костваше няколкодневно вълнение и медийно преклонение към „постижението“ на премиера.

Разбира се, няма нищо лошо в това отношенията ни с католическия свят да поддържат културни и общоприети нива на уважение и възпитание. Лошото е, че на една рутинна и церемониална пролетна разходка ѝ се приписаха качества, все едно на грандиозен и успешен поход. И че на един ялов политик му се вменяват, а медиите направо си му приписват заслуги като на даровит и респектиращ дипломат.

А най-важният въпрос е: За какво ѝ е на една православна държава посещение на Папата, което така силно трябваше да ни зарадва и вдъхнови. Та нали преди години у нас беше покойният папа Йоан Павел VI. И...?

Освен, че Бойко за пореден път ще има уникалния шанс да бъде погален по главата, той ще получи и възможността да организира и заплати луксозния прием на Папата. И най-вече Медиите ще подскачат около тях като кученца на батерии и ще отчитат поредния дипломатически успех на Бойко в международните отношения. В края на краищата всичко това ще бъде един безкраен и бутафорен Пи Ар, предназначен единствено за консумация в полза на комплексите на Премиера-Крал! Иначе и Папата, и Бойко ще се помолят един за друг и за мир, което разбира се ще бъде в полза не само за Западните и Източните  Балкани, но и за цялото човечество.

Като пряк резултат може да се предположи и, че връзката ни с католическия свят ще бъде "трайно укрепена" от това посещение, стига разбира се Българската православна църква и нейните последователи да не възроптаят. Защото, ако Светият Синод не одобри светската среща, можем да се окажем пред пореден и излишен вътрешно-селски скандал. Той, разбира се, за пореден път ще ни привлече интереса за седмица – две. Но пък ако с друго не случим, то това ще е поне достатъчна причина, а и има време, за да се прикрие успешно, я някоя и друга премиерска сделка и издънка, я някоя далавера, конвенцийка или каквото е необходимо да не става публично достояние. Но мисля си аз, че и тук Бойко ще се справи и БПЦ набързо ще сдави!

За съжаление, обаче, важен или не, сякаш Папата е последничовек, от когото зависят отношенията ни със запада. Религиозен или не, католическият свят, извън неделните служби, се вълнува и впечатлява от стабилна политика и силна икономика. Т.е. с молитви или без, нито можем да го впечатлим, нито да го интригуваме.

Отлично разбираме и необходимостта на Бойко да отчита дейност. За последните години стана ясно, че на територията на страната премиерът с най-много оставки за единица време, е способен като че ли само да строи магистрали и то със съмнителна издръжливост. Далеч по-внушителен е тук ефектът и печалбите от посещенията и приемите на международни лидери и светила.

Въпреки далеч по-трогателните молитви за мир. Защото очевидно ние не можем да разчитаме на друг, освен на Господ и на нас си!

Е, да запретнем тогава ръкави! И с Папската и Божията помощ - все напред!

трикрако столче, папа, Бойко Борисов
 

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Премиерът с многото грехове* >> Борисов отиде при папата „да го гали по главата“, носи му три подаръка

Ако Бойко е син на папата (по Мадам В.), то значи ли, че Лиляна Павлова е рефрешнатата Мария Магдалена?

2002 г. – Посещението на Папа Йоан Павел Втори в България

Миротворецът от Балканите и неговите странствания!

ДНЕС в десет изречения: Борисов като новия Батман

Борисов - шутът в цирка, наречен "България в Европа“

„Видими“ резултати или защо Бойко Борисов е без уши и не чува, без очи и не вижда и без нос и не усеща.

 

 


64584