Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бомба със закъснител...
Бомба със закъснител!

Бомба със закъснител!Христофор Бешков – спортен деятел, гр. Правец, експерт на Гражданско движение "ДНЕС" и доброволец от референдума

У нас не е скучно! Седиш си на дивана вкъщи и те заливат постоянно с новини за арести, убийства, полицейски акции, разследвания… Абе МВР работи, та пушек се вдига. Или поне така трябва да заключим ние. Но уви не! Този пушек е бошлаф! Той е като димките на спецчастите и идва, за да заблуди и дезориентира противника. А тъжното е, че в случая противникът сме ние. Ние трябва да сме излъгани, заблудени и успани. И всичко това цъка като бомба със закъснител, която повярвайте ми, скоро ще избухне със страшна сила. Защото фалшивата демонстрация на активност и нищоправенето са тежък бумеранг в политическия живот.

Сега малко повече конкретност за гореспоменатото. На 18 април по време на поредното издание на дербито между Левски и ЦСКА лице от южната трибуна, или така наречения Сектор Б, хвърли бомба в посока Сектор А, където рани тежко полицейски служител. Жената бе откарана в болница, където претърпя операция за спасяване на зрението ѝ. Ще приключа до тук с описването на случая, който медиите достатъчно надълго разказваха. Сега към действията на полицията… А там цяла седмица нищо. Освен, разбира се отчитането на 40 арестувани още в часовете след мача и десетки още в следващите дни. Привърженици на Левски бяха прибирани и викани за разпит с цел събиране на информация. Такава, която да разобличи нападателя обаче очевидно липсваше. Още тук трябва да изнесем няколко въпроса. На първо място, как е допуснато внасянето на бомба на стадиона и това не е ли проблем на полицията? Второ - как човек, който хвърля бомба на стадион остава незабелязан и не е заснет при положение, че на този мач половината сектор бе празен и на практика е трудно да се укриеш след подобно деяние?

И още… Къде са милионите похарчени за видеонаблюдение на националния стадион и къде са полицаите, които трябва да стоят с камера на пистата именно за такива случаи? Тук за кратко вмятам, че в една Чехия, например, при хвърляне на предмет те локализират за минути, влизат добре екипирани спецчасти и те вадят от сектора, а нататък е работа на съда.

Това обаче навън… Сега да преминем към излизането на хората от сектора и стадиона. Те бяха задържани час и половина с цел да бъде идентифициран извършителят и заловен на място. Привържениците бяха проверявани за татуировки на крака (такова било описанието) и всички с такава бяха задържани. 40 човека. После се оказа, че описанието е грешно, но както и да е… След това в продължение на няколко дни се проведоха още дузина разпити, десетки бяха задържани показно за назидание, но СДВР така или иначе не установи извършител. Изведнъж в неделя ни съобщиха, че задържан има и дори ни го показаха, а медиите започнаха да разпространяват негови снимки. Става дума за момче на 25 години. После ни казаха, че е установен още в петък и се е предал. Дойдоха и обвинения за повече от един ранен, постоянна мярка задържане под стража и угроза от затвор между 5 и 15 години.

Тук е време за нова серия въпроси… Как бомбаджията хем се е предал, хем са го заловили? Как е заведено обвинение за повече от един тежко ранен, като само един е тежко ранен? А и нещо друго много учудва - как полицаите били силно мотивирани бързо да разкрият бомбаджията, защото жертвата била полицай? Ако бе обикновен гражданин, дете, пенсионер, жена или момиче нямаше ли да са силно мотивирани за разкриване на престъпника?

Но уви, забравих. МВР не мисли, МВР действа…

Въобще много въпроси без отговор, много кухи действия и нищоправене в света на еднооката милиция. За "шоупрограми" сте на първа линия. За милиарди бюджет също. Сега отново ще се борите срещу футболните хулигани и ще трябват нови милиони до следващия инцидент и новата жертва, а тя може и да не оцелее.

Какво ще правим тогава?

Проблемът е от години. Не една, две или пет, а повече от 20. Нито държавата, нито футболният съюз имат волята и искат да решат проблема с ясна поредица от мерки, каквито се прилагат в белите държави, защото изчезне ли проблемът спира и кранчето с парите. Това кранче, от което се чака пак да потече за нови мерки, повече охрана и т.н. Запомнете го до следващия инцидент. Защото бомбата със закъснител цъка… И ще избухне отново!

А кога ще спрем този кръговрат зависи само от нас!

 

Вижте и други коментари на „ДНЕС“ по темата:

Една чистачка срещу цялата държава, която отдавна се срути...

УРА! Връщат ни мутрите!

Сами да се спасяваме, докато МВР ни пази...

В държавата на убийствата

В кошарата на манипулациите!

ПИАР със сини лампи на гърба на народа... или за поредното МВР-безсилие!

Безсмислената държава, където не наказват престъпниците, а потърпевшите от тях

Държавата на мафията

България - раят на стабилността и спокойствието

****************

Цирк* >> Започна срещата "на едно око" на МВР, БФС и депутати във връзка с ранената полицайка (Снимки)

 

 

 


60441