Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борбата на Гражданск...
Борбата на Гражданско движение „ДНЕС“ с монополите се увенча с нов успех

Борбата на Гражданско движение „ДНЕС“ с монополите се увенча с нов успехУсилията на Гражданско движение „ДНЕС“ в борбата срещу монопола на „Софийска вода“ АД над водоснабдяването в столицата се увенчаха с успех!

 

Софийският административен съд (САД) излезе с окончателно решение в полза на искането ни за провеждане на единствен по рода си за София местен референдум за прекратяване на договорните отношения между Софийска община и сегашния концесионер. Референдумът трябва да се състои в периода между 20 октомври и 5 ноември, постанови САД.

 

Борбата срещу престъпното поведение на „Софийска вода“ АД не беше нито кратка, нито лесна.

 

На 4 септември 2012 г. Галя Николова, координатор на Гражданско движение „ДНЕС“, внесе в Столична община събраните от движението 21 600 подписа като част от организираната от ВМРО подписка за прекратяване на концесионния договор със „Софийска вода” АД. Общият брой на включилите се в подписката беше над 60 000 души.

 

Тогава обаче Столичният общински съвет отказа справедливото ни искане за провеждане на референдум за смяна на концесионера. Година по-късно Софийският административен съд отмени решението на СОС като „незаконосъобразно и немотивирано“ и с това направи голяма крачка в защита на интересите на гражданското общество в България.

 

„ДНЕС“ се включи в инициативата за референдум след като през 2011 и 2012 г. в приемната на движението постъпиха десетки сигнали и оплаквания от граждани за некоректно поведение от страна на концесионера към неговите потребители.

 

„Софийска вода” АД  е притежание на френската фирма „Веолия”, която държи 80% от акциите и реално се разпорежда с водоснабдяването в София.

 

Ние, от ГД „ДНЕС”, сме категорични, че монополистът не спазва поетите ангажименти, допуска огромни загуби на вода, не поддържа инфраструктурата в добро състояние, иска повишаване на цените без ясно основание за това. Убедени сме, че концесионерът поддържа високи нива на загуби, за да оправдава нуждите от инвестиции, които трябва да покриват потребителите чрез все по-високи цени, без дори да има намек за повишаване на качеството на услугата.

 

Ние, от „ДНЕС”, настояваме за:

 

1.      По-висока прозрачност при определянето на цената на услугата, спиране на необоснованото повишаване на цените на водата и по-голяма прозрачност по отношение на инвестиционната стратегия на дружеството.

 

2.      По-добра комуникация с потребителите и предприемане на реални действия при подадени жалби, както и стратегия за по-добро качество на обслужването.

 

3.      Настояваме СО да приложи решението на САД.

 

 

Припомняме, че в националната подписка на ГД „ДНЕС“ срещу монополите през 2010 г. се включиха над 730 хил. граждани. Недоволството на гражданското общество срещу монополистите в България расте, а с това и решителността ни да се борим за правата си.

 

Гражданско движение „ДНЕС“


5483