Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борисов, ти убиваш б...
Борисов, ти убиваш българския бизнес

Борисов, ти убиваш българския бизнесПисмо на Валерия Пеева, собственик на туристическа агенция

 

Уважаеми, господин Борисов,

Как не ви е срам да лъжете! Всеки ден или вие, или някой от вашия екип министри да ни обяснявате как се грижите за малкия, за средния бизнес, за икономиката въобще… И да си пазите "мазнинката" за по-тежки времена. 

 

Борисов обяви данъчна ваканция до 30 юни и отделянето на 4,5 млрд. помощ за бизнеса като спешна мярка в борбата с епидемията от коронавируса

 

Е, да ви кажа – времената настъпиха. Още преди две седмици, когато обявихте извънредно положение. Няма вече за къде да пазите "мазнинката", защото ние вече сме на път да станем кожа и кости.

Не ме разбирайте погрешно. Не съм против мерките, които се вземат срещу разпространението на вируса. И аз имам семейство, близки, роднини, приятели и мен ме е страх. Видях какво стана в Китай, какво стана в Италия, Испания. И в най-смелите си кошмари не искам това да се случи и у нас. Наясно съм, че нашият бранш е сред най-потърпевшите. НО!

НО! По целия свят правителствата се грижат за малките и средни фирми. Отделят средства които отиват директно при безработните, осигуряват им условия на живот след съкращението.

А тук?! Тук вие твърдите, че държавата ще задели 4,5 мрд. за бизнеса и хората, ще подпомогне отпускането на безлихвени кредити на засегнатите до 1500 лв.

Г-н Борисов, З-А-Е-М-И  са това! Заеми, не помощи, както е по целия свят Че почти всеки от нас може да кандидатства или пък да вземе от близък заем.

Какво всъщност ни предлагате вие!? Заеми и пак заеми... В които и без това сме затънали.

 

 

Обявихте, че ще се подпомага изплащането на 60% от заплатите на работниците. Е, нека да разясним на тези, които не знаят.

За посочената "помощ" могат да кандидатстват само фирми, посочени в правителствен списък. Списъкът към момента е много малък и включва само няколко бранша. След като човек подаде документи и евентуално получи одобрение се оказва, че държавата плаща 60% от брутната заплата на работника за 3 месеца. Останалите 40% + осигуровките трябва да се поемат от работодателя. Не на последно място трябва да задържиш работника в продължение на 3 месеца и да му плащаш тези 40% + осигуровките.

Обичам своите служители. Като семейство сме. НО! Кажете откъде да взема пари, за да мога 3 месеца да им плащам дори част от заплатите без да имаме приходи? Ние сме частна компания, част от стотици хиляди други частни компании в същото положение.

 

Депутатите тотално се оплетоха в извънредния закон. В пълен хаос правната комисия на НС разгледа важни промени в данъците и множество закони

 

Живеем и работим в България – държавата, в която малките и средни предприятия нямат огромни банкови сметки, чрез които да покрият разходите в такива обстоятелства. Ние, както и стотици хиляди наши колеги работим почти месец за месец, за да си осигурим заплатите и да покрием разходите...

Държавата, господин Борисов, абдикира. Излъгахте отново всички, че ще направите нещо за малкия и среден бизнес. И всеки ден излизате на пресконференции и се тупате в гърдите колко много правите и се грижите за нас.

Е, не е така. Просто замазвате очите на всички с надеждата някой да ви повярва, да се върже и ден да мине друг да дойде.

Но гладът не пита. Той идва...

А когато нямаш заплата и сигурност, гладът става постоянен твой спътник. И беззащитните хора също са гласоподаватели, господин Борисов. Но както се казва "сит на гладен не вярва".

Освен ако нямате намерение вие и цялата ви кохорта във властта след тази криза да си тръгнете и да оставите една наистина напълно разорена и бедна държава.

 

Интерактивна карта за разпространението на коронавируса по света.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Обявените от кабинета “мерки” за подпомагане на бизнеса са непрозрачни, недостатъчни и неефективни

В САЩ отпускат 2 трилиона долара заради вируса

Секторите, които се подпомагат при епидемията от коронавирус

Световната икономика по време на рецесия: Как държавите се опитват да намалят щетите от COVID-19?

След като разучиха ,,мерките" на Борисов! >> Българка, живееща в Испания: Държавата тук ще помогне на хората с 200 млрд.

Манолова: Епидемията от безработица е също толкова рискова, кабинетът да обяви мерки

Манолова: Защо продължават запорите върху сметки на хора за пенсии, заплати и обезщетения?

Манолова: Законът за извънредното положение прехвърля тежестта от кризата върху гражданите и малкия бизнес

Бизнесмен: Стига всявайте паника! Да се орежат заплатите на чиновниците - бизнесът не работи, а искат да плаща данъци!

Мая Манолова призова Борисов: Депутатите ви подготвят лобистки закон. Спрете ги!

Кънчо Стойчев: 2 млрд. лв са ни нужни, за да спасим всяко работно място

Манолова: Граждански борд да следи за евросредствата, отпускани на България за коронавируса

Манолова: Правителството да разсрочи сметки, ДДС, данъци и осигуровки

Радев захапа Борисов: Ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и да изключва управленско своеволие

 

 


123340