Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борисов допусна ГЕРБ...
Борисов допусна ГЕРБ да загуби изборите. Заплаши с несигурния резултат

Борисов допусна ГЕРБ да загуби изборите. Заплаши с несигурния резултатПремиерът заведе двама министри на нива, за да прочете прессъобщение и да се похвали колко добре управлява

 

Премиерът Бойко Борисов заплаши с несигурен резултат от изборите в коментар за оценката на международната рейтингова компания Фич (Fitch Ratings). Без да обяснява какво има предвид под несигурен резултат, но давайки да се разбере, че това единствено може да означава да не спечели ГЕРБ, той използва случая да залее публиката с поредни самохвалби и да отправи нападки към президента. Той разясни, че всяка политическа промяна носи много рискове.

Борисов направи същото и през октомври м.г. при представянето на оценката на друга рейтингова компания - Moody’s. Тогава коментарът му бе “аранжиран” на пънове в гората, пред погледите на финансовия министър Кирил Ананиев и на зам.строителния министър Николай Нанков. Сега Борисов четеше оценката на рейтинговата агенция на фона на панорамни картини на зелени поляни, като свидетел на хвалбите този път освен бе и образователният министър Красимир Вълчев.

По време на 14 минутно видео Борисов тълкува оценката на “Фич”, като извод, че само ГЕРБ може и трябва да управлява и че всяка политическа промяна е риск. "Нашите противници говорят за разруха, но разруха остава само след тяхното управление. Fitch отчита като риск за страната ни несигурния резултат от изборите. Дори и международните експерти знаят, че след коалицията БСП и ДПС следва само фалит и криза. Когато ние управляваме, всички програми работят и парите стигат до хората", обяви Борисов. После заяви, че "единствено в България перспективата се повишава по време на пандемията", както и че от "изключително значение за всичко това е присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната".

 Резултат с изображение за „senior citizen“

"Дефицитът ни и външният дълг са сред най-ниските в Европа. Това посочват експертите. А нашите противници отново казват, че ние сме задължили българите. Това е поредната им лъжа!", обвини премиерът като на няколко пъти спомена в този контекст президента.

Ден по-рано финансовото министерство се похвали, че "международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута" и че "рейтингът ‘BBB’ се потвърждава".

От оценката става ясно, че положителните елементи идват основно от "перспективите за значително финансиране на инвестициите от ЕС" и от "ангажираността за макроикономическа и фискална стабилност, подкрепена от дългосрочното функциониране на режим на паричен съвет и участието на България в Механизма на обменните валутни курсове II (ERM II)."

"България ще бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС през следващите години, включително 16,6 млрд. евро (27 % от БВП за 2020 г.) през следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 млрд. евро (12 % от БВП) безвъзмездни средства от ЕС по механизма следващо поколение (NGEU). Въпреки предизвикателството да се усвои толкова голямо количество средства, Fitch Ratings вярва, че това ще повиши икономическия растеж от прогнозираните 3 % през 2021 г. на 4-5 % през периода 2022-2025 г.", пише в оценката.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

******************************************************************

 

 

Премиерът Бойко Борисов, който почти от година не е стъпвал в Народното събрание на иначе парламентарната република България, за пореден път се появи в уикенд епизод на фейсбук сериала, добил популярност като Севда ТВ.

Още рано сутринта, по време, в което в събота повечето хора още спят, той заведе на нива на неустановено място финансовия министър Кирил Ананиев и образователния Красимир Вълчев.

Оказа се че видеото не е за прерязване на лентичка или първа копка на строителен обект, а за да може премиерът да прочете и анализира прессъобщение на Министерството на финансите, разпратено в полунощ на редакционните имейли на медиите - че рейтинговата агенция Fitch Ratings е потвърдила дългосрочния кредитен рейтинг на България ВВВ и е повишила перспективата му от стабилна на положителна. 

 

 

 

Борисов анализира данните в характерен собствен стил. Според него "най-големите световни икономисти" казвали колко добре се управлява България. Естествено, премиерът не пропусна да разкритикува черногледството на президента Румен Радев и на хората, които още от миналото лято протестират срещу управлението му.

 

Той се обърна съм финансовия министър Кирил Ананиев с думите:

"Благодаря ти и нека това да се има предвид, когато говорят за дългове, разруха, а ние имаме оценката да сме най-добри. Като дойде ГЕРБ на власт, всички фондове започнаха да работят. Когато ние сме си свършили работата - оценките са най-добри и когато има риск - веднага казват, че това се дължи на несигурния резултат от изборите. Благодарение на добрите ни финансисти влязохме в европейския банков съюз. БСП имат шампиони по фалирали банки", посочи Бойко Борисов.

Според него несигурният резултат от изборите би могъл да влоши положителната перспектива на рейтинга на България. 

"Сред факторите, които биха довели до понижаване на рейтинга, е промяна в политическата обстановка, а именно да дойдат други и отново да се хапем, че сме върнали онези, и пак да се върнем назад. Ние сме с най-ниския дълг в Европа след Естония. Само преди два дни ЕК даде най-добрата си оценка за България. Най-големите агенции в света са подредили България като положителна и стабилна, и то в пандемична обстановка", похвали се премиерът.

Борисов използва изявата си и за да каже, че след като е взел мерки, ваксинацията потръгнала по-добре.

"Видяхте вчера, като им се накарах малко, завършихме с 14 хиляди ваксинирани на ден. Ангелов съм го оставил на опашките. Нали нямаше желаещи, а то опашки има", каза Борисов.

Според него правителството се справяло много добре с пандемията и сме щели да имаме "мощна армия от преболедували и мощна армия от ваксинирани".

 

 

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

България - страната, в която премиерът е недостъпен дори за депутатите

Президентът Радев: Сега е моментът всички ние, с дружни усилия, да обърнем времето

Мая Манолова пред склада с машините за гласуване: Има ли бойкот от Бойко?

Властта като пародия >> Кабинетът предаде изборите в ръцете на министъра на туризма

Фалшификациите близо >> Машините за гласуване засега остават безпризорни

 

 

 

 

 


145311