Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Борисов обеща увелич...
Борисов обеща увеличение на доходите с 10% сякаш е Тодор Живков…

Борисов обеща увеличение на доходите с 10% сякаш е Тодор Живков…Вълнения предизвика (предизборното) обещание на Борисов, че догодина ще вдига с 10% доходите. Това по традиция от соца се приема добре от народа, защото тогава работодател беше държавата – на всички и на всичко.

Сега от каква позиция Борисов обещава, като не е Тодор Живков?

Подсказва на държавните служители за кого е правилно да гласуват.

И обещава, че вдигането ще стане с икономически ръст и като се увеличи събираемостта, пребори се контрабандата и прочие.

Но полицейски мерки не водят до ръст в икономиката. Само ченге-пожарникар може да си го мисли. Сивата икономика храни около 30% от населението и като я настъпиш, ще свалиш доходите, няма да ги качиш.

И сивата икономика не е нещо отделно, а е преплетена с икономиката на светло. Трябва да се ограничава внимателно и постепенно, стъпка по стъпка, не с полицейски тараши и данъчни погроми със запечатани складове за месец, да убият нечий бизнес.

Впрочем, Борисов рекетира и икономиката на светло, не е ясно как ще постигне ръст по този начин. Не остана едър бизнесмен в България, който де не е обвиняван от прокуратурата по няколко пъти, както се оказва безпочвено.

Ей го, сега оправдаха Огнян Донев на „Софарма“ по поредното от няколко обвинения. Със сигурност той си търси начин да изнася производство в чужбина, да не го закачат тука.

А за икономическия ръст – преките чужди инвестиции в последните 3 години са катастрофално малко, чужди инвеститори затварят заводи, банки се изнасят.

На този фон добре звучи обещанието за 10% увеличение на доходите…

Ама Борисов си има верни симпатизанти, които го гледат като месия-светец и сигурно един ден ще искат да му правят мазволей.

 

Източник: http://e-vestnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Див - предизборен популизъм! >> Премиерът: Догодина можем да вдигнем доходите с 10%

Ще се спасяваме ли пак, а? Този път болниците!

Благодарим Ви, г-н Борисов!

А ние в каква държава живеем... (ОБНОВЕНО)

Българи, облечете жълтите тениски! Властта да изпълни референдума и да променим системата! (ОБНОВЕНО)

 

 


89333