Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Борисов пак се врътна. Упорито се заопитва да остане на власт (видео)

Борисов пак се врътна. Упорито се заопитва да остане на власт (видео)Забрави припевите за експертен кабинет. 3 оферти обяви: Кабинет на ГЕРБ; 10 депутати в подкрепа на Слави; Или ВНС 

 

Премиерът Бойко Борисов вече не предлага на опонентите си да съставят експертно правителство, което да управлява до декември, а смята да предложи отново кабинет на ГЕРБ. Мотивът - голямата подкрепа, която получил от избирателите си. 

 

 

"С нашия опит и експертиза и с убедително предимство от 10% пред следващия, сме длъжни да предложим варианти за управление", обяви в началото на първото правителствено заседание след изборите той. Борисов заяви, че вижда "огромна безотговорност" в другите политически партии. "Някои изпитват неудовлетворено желание за още нови избори, след като завчера похарчихме 150 млн. лв.", обвини той опонентите си.

"Всички искат да омаловажат сериозния успех, който всички вие постигнахте. С чест и гордост можем да кажем, че сме си изпълнили абсолютно всички ангажименти и обещания, които сме си поставили тази година", каза още Борисов. "Пета поредна победа на парламентарни избори и 14 общо. Заради тези, които са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили. Не с един-два – с 10%. Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат хаос", коментира премиерът в типичния си стил. 

 

Борисов открито предизвика опонентите си, като започна да им дава акъл какво трябва да правят.

"Дето се вика, ние носехме отговорност до изборите. Оттук нататък с над половин милион избирателите колегата политик да си носи отговорност. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Затова най-колегиално ги моля да започнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, областни управители. Това е много сложна задача и изисква определено време. Така че да не дезертират и да не се оправдават, че няма мнозинство. Ако толкова им е нужно за нещо, съм готов да имам 10 дежурни депутата, които да ги подкрепят. Аз си обичам държавата, искам бизнесът да се чувства спокоен", каза Борисов.

"Някой трябва да работи. Сега е техният ред. Заради нашите избиратели, че са ни поставили на първо място, сме длъжни да предложим вариант. Надали ще стане – от заявките, които чувам. След това те да се съберат и да си направят правителство. И тогава хората ще поставят на везната. Само след няколко месеца. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме в по-лош вариант. Нека съм лош пророк – могат да се стегнат, пожелавам им успех", заяви още премиерът.

Борисов, който през лятото се отказа да подаде оставка с оправданието, че ще променя Конституцията, и предложи такъв нефелен проект, че той не мина даже през комисиите в парламента, се върна към тази своя идея. След като няколко пъти натърти колко е лошо да има нови избори, той предложи Слави Трифонов да свика вот за ВНС.

“Въбоще не ни е страх от нови избори, партията е в прекрасна форма. Но нали всички говорихте за ВНС, мажоритарни избори. Събира се това събрание сега, гласуваме свикване на ВНС, нека президентът Радев – неговият проект на конституция да внесе. Свикваме ВНС и решаваме всички проблеми, половината са мажоритарни гласове и почваме на чисто. Ето това са варианти, които политиците би трябвало да разгледат”, допълни Борисов. Той отново натърти, че ГЕРБ остава първата партия. "Ако погледнем отзад напред, ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия. 70 и няколко процента не я харесват. Мая Манолова 96% не я харесват. Христо Иванов 90% не го харесват. Може ли, като 96% не я харесват, да кажеш "Аз съм омбудсманът". Хайде управлявайте сега, щом не харесвате ГЕРБ, СДС и патриотичния фронт, за да видите лесно ли е", заключи Борисов. 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 

 

 

 


148048