Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Борисов си осигури е...
Борисов си осигури ежедневни полицейски протести по време на председателството

Борисов си осигури ежедневни полицейски протести по време на председателствотоПравителството си осигури ежедневни полицейски протести от първия ден на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

На пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов каза, че ще се мисли за допълнителни средства за армията и полицията в бюджета за догодина. 

"Няма да крия, че съм възложил и за армията, и за полицията да се направят разчети какво бихме могли допълнително в новия бюджет да направим, защото те бдят за нашата сигурност", каза премиерът пред журналисти.

В същото време исканията на синдикатите са увеличение на заплатите да има още от тази година. Ако това не се случи, те се заканиха да започнат ежедневни протести от първия ден на председателството. 

"Това е много хубаво, но не чак догодина. Следващият ни протест ще е през октомври. Държим увеличението на заплатите да стане още тази година и намеренията ни за ежедневни протести от следващата година не са се променили. Догодина можем да говорим за друго увеличение", коментира пред OFFNews председателят на Синдикалната федерация на МВР Валентин Попов.

Исканията на служителите в МВР бяха поставени на 5 юли в деня на професионалния им празник. На протест, който събра близо 4 хил. души, те поискаха от правителството незабавно решение за увеличение на размера на заплатите им с 15 процента още тази година.

Няколко пъти вътрешният министър Валентин Радев даде да се разбере, че това няма да се случи. Вместо това правителството се опита да тушира напрежението като внесе законови промени, които позволиха изплащането със задната дата на средствата, които полицаи и пожарникари са заделили от собствения си бюджет, за да си купят облекла. На последния протест на пожарникарите обаче стана ясно, че проблемът би се проявил отново, за което те настояват за нови промени в закона с гаранция да не се повтори ситуацията отпреди няколко години. 

Притеснения за това как ще се осъществява охраната на събитията около председателството изрази самият министър. След среща със синдикатите през юли Радев каза, че ще използва този аргумент пред финансовия министър, за да лобира за по-високи заплати още тази година. Още тогава обаче той заяви, че не е оптимист и че такова увеличение би било реално едва догодина. 

"Няма как септември месец да обсъждаме стария бюджет. Нещо черезвичайно ли се е случило?", каза Радев на брифинг в МВР ден преди големия полицейски протест на 5 юли. Той все пак посочи, че председателството "идва със страшна сила, и там нещо трябва да се направи".

По-рано днес зам. вътрешният министър Красимир Ципов заяви, че заплатите на полицаите може да бъдат увеличени с 15%, но дали това увеличение ще бъде заложено в бюджета да следващата година ще стане ясно, когато се види какво е изпълнението за първите 9 месеца на 2017-а и какви са постъпленията в хазната.

Аз смятам, че са възможни дотолкова, доколкото 15 процента на едно основно възнаграждение от 700 лева, в крайна сметка, са около 100 лева. В момента, в който започне бюджетната процедура, ще започнат разговори по отношение на това, как могат да бъдат увеличени основните възнаграждения, каза той, цитиран от БНР.

По думите му обаче до края на годината ще бъдат увеличени средствата за допълнително материално стимулиране, като част от тях били отпуснатите 17.5 млн. лв. за униформи.

"С 10 милиона до края на годината ще бъде увеличено допълнителното възнаграждение за осъществяване на специфични служебни дейности и ще бъдат получени още около 11 милиона по отношение на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност", обясни Ципов.

 

Източник: https://offnews.bg/