Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борисов за хаоса, ко...
Борисов за хаоса, който сам създаде: Маските не са, за да запушим нечия уста

Борисов за хаоса, който сам създаде: Маските не са, за да запушим нечия устаМаските не са, за да запушим устата на никого. Същите, които го твърдяха, сега искат мерките да се затегнат. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание в Министерския съвет и посочи, че проблемът е липса на дисциплина. Вчерашният скандал с летните сараи на Доган и охранителите обаче остана без коментар.

"Ние като демократи сме дали този избор на хората. Излиза, че ако има заповед и диктат - ще изпълняваме, а като знаем всичко това, без заповед - няма да го изпълним. Защо е нужна заповедта? За да се каже, че някой ги затваря и иска да им запуши устата. Преди да отидеш на ресторант, театър, кино, това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне влияе ли добре на психиката и здравето?", заяви Борисов. 

Той посочи още, че политическата класа трябва да дава тон, който да мобилизира обществото. Борисов обаче посочи, че това не е съвсем така и разкритикува опозиционните настроения у нас. 

“Вместо да търсим максимална консолидация в държавата, някои критикуват и считат, че те ще се справят по-добре”, отсече Борисов. 

Изказването му идва паралелно с новината, че БСП внася вот на недоверие срещу правителството. Основните скандали обаче минаха незабелязани на правителственото заседание. Темата продължи да е епидемията от коронавирус. 

Днес бяха регистрирани рекорден брой заразени - 188 за 24 часа. Това е съвсем близо до прага от 200 души, който според здравния министър Кирил Ананиев ще наложи въвеждането на по-строги мерки. Припомняме, че това стана ясно от изказване на Ананиев вчера. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев доуточни, че те ще се мислят в посока затварянето на нощните клубове на закрито, футболни мачове без публика и намаляване на броя на хората на семейни, приятелски и т. н. сбирки.

Борисов обаче отхвърли това като възможност, което даде заявка, че премиерът по-скоро смята да се придържа към шведския подход за справяне с епидемията. 

“Ние в България считаме, че като развита демокрация хората могат да са добре информирани... Много са ми интересни, особено нашите колеги вдясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията е единственото, което предпазва от заболяване. Ние единствено като демократи сме дали този избор на хората. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме. А когато няма заповед и диктат, няма да изпълняваме. Защо е нужна заповедта, за да се каже, че някой ги затваря. Да им запуши устата", каза той. 

Коментар получи единствено изказването на бившия здравен министър Петър Москов, който призова за въвеждане на по-големи ограничения. 

"Най-лесното е да затваряме. Трудното е да се научим, че този вирус е между нас. Трябва да се научим да живеем, включително и да се веселят тези, които искат. Няма да издържат системите - финансовите, социалните, месеци наред, ако се върви с мерките 60/40 - 80/20 и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността. Няма да има пари за пенсии, за заплати", предупреди Борисов.

 

Снимка: БГНЕС

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Зиг-Заг >> Извънредната епидемична обстановка удължена до 15 юли

Репортерът на Слави: Вирусът е в политическата класа

След АД-овете и ТРУП-овете >> Ген. Мутафчийски разпуска на Халкидики

Коронавирусът и "мерките" на властта: България мина в хаотичния сценарий, казва математикът на щаба

Борисов даде пример как да не се спазва новата заповед за маските (ВИДЕО)

Безпомощност: Властите удължиха извънредната обстановка до края на юли (ВИДЕО)

Добро утро, тепегьоз!

 


129876