Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Брюксел реагира на р...
Брюксел реагира на разкритията за репресия срещу журналист

Брюксел реагира на разкритията за репресия срещу журналистПисмената забрана да разследва и да публикува материалите си, подписана от шефа на БНТ Константин Каменаров, която получи Валя Ахчиева, предизвика реакция от европейската журналистическа общност. Фрогнюз публикува документа за първи път вчера и разкри, че е журналистката е завела дело по този повод.

След публикацията на Фрогнюз, в която ви разказахме за безпрецедентната писмена забрана, която е получила журналистът Валя Ахчиева днес изданието

EUelectionsВulgaria, в което тя публикува последните си разследвания, съобщава на европейската публика за репресията срещу нея. Финансираният от Европейския съюз сайт, в който публикуват свои материали журналистика от всички страни в ЕС, днес излезе със остра реакция срещу случващото се в България в редакторска статия озаглавена „Сигнал за свобода на печата: Виден журналист е на прицел“.  Редакторите обявяват, че създава специален раздел, в който да продължи да публикува свои разследвания Валя Ахчиева, наречен „Разследващи доклади“.

 

Документът със забраните към Ахчиева, който публикуваме отново и в края на този материал, е подписан лично от шефът на БНТ  Константин Каменаров, точно в деня, за който заради отсъствието му от делото срещу него, съдът получи официален документ, че той е в болничен.

 

Вижте превода направен от Фрогнюз на целия материал от финансираното от Европейският съюз он-лайн издание:

 

.

„Сигнал за свобода на печата: Виден журналист е на прицел“.

 

Валя Ахчиева [Съюз на българските журналисти]

Нашият  изтъкнат колега  Валя Ахчиева бе помолена да спре да сътрудничи с други медии, освен Българската национална телевизия (БНТ), въпреки че БНТ свали предаването й, излъчвано преди всяка седмица. Всъщност Ахчиева бе в сътрудничество само с EUelectionsBulgaria.com.

 

Няколко български медии разговаряха с Ахчиева в четвъртък (28 февруари), цитирайки я да каза, че смята за недопустим опита за ограничаване на свободата на журналист.

Ахчиева, известна личност и популярно име в България, започна да сътрудничи на EUelectionsBulgaria.com на 11 февруари, на принципа pro bono (без заплащане – б.пр.), и вече представи три материала с разследваща журналистика. Тя изрази желание да продължи, въпреки предупрежденията.

 

По този повод днес EUelectionsBulgaria.eu откри специален раздел „Разследващи доклади“, където ще се появят историите на Валя.

 

Ахчиева рискува да бъде уволнена от БНТ. Въпреки това, тя оспорва в съда официалните предупреждения, подписани от ръководителя на БНТ Константин Каменаров. Писмото му е подписано на 18 февруари, ден, в който е трябвало да бъде в болничен.

 

Срещу Каменаров тече съдебен процес за шофиране в нетрезво състояние. За да избегне съдебно заседание на 18 февруари, той представя медицинско свидетелство за болест. Въпреки това, Каменаров присъства на среща с шефовете на пресата за фалшивите новини, която се провежда в Европейския парламент на 19 февруари . Разкритието идва, след като БНТ излъчи кадри, показващи как Каменаров присъства на събитието.

 

Ако бъде осъден по обвинението за шофиране в нетрезво състояние, Каменаров може да получи до 3 години затвор. Той също така ще трябва да напусне БНТ, тъй като ръководителят на тази медия не може да бъде човек с осъдителна присъда.


.

Подписът на Каменаров в документd е заличен заради изискване на Комисията за защита на личните данни.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Разследване на Валя Ахчиева: Как изопачиха и обезвредиха проверка на магистрала след катастрофата край Своге

Престъпно! Мантинелата край Своге е с развиващи се на ръка болтове

Затварят пътя Своге – Нови Искър заради разследването на автобусната катастрофа

Искат от Цацаров да направи нещо, за да има мантинела на опасния път при Своге

Бягство от отговорност* >> Шефът на АПИ: Имаме становище, че участъкът на катастрофата край Своге не е с концентрация на ПТП-та

Оцеляла от трагедията край Своге: Чу се тътен и някой каза "летим" (ВИДЕО)

Ахчиева: Шефът на БНТ Константин Каменаров ми забрани да говоря и пиша /документ/

 

91297