Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Броят на невалидните...
Броят на невалидните гласове счупи нови рекорди

Броят на невалидните гласове счупи нови рекордиНад 15% от бюлетините, подадени за общински съветници, са недействителни, изчислява Институтът за развитие на публичната среда.

Остава загадка какви са причините за огромния брой неправилно попълнени бюлетини.

Проблемът с недействителните гласове на местни избори не само продължава да съществува, но и се задълбочава с всеки следващ вот. 466 077 са невалидните бюлетини, подадени за общински съветници на 27 октомври т.г., показват данни на Института за развитие на публичната среда (ИРПС). Това е 15.1% от общо пуснатите 3 089 045 гласа и надминава с 1 процент дела на бюлетините, хвърлени в кошчето за боклук, на предните местни избори през 2015 г. Но Централната избирателна комисия (ЦИК) необяснимо отказва да положи дори минимални усилия за решаване на проблема - например да разреши да се извърши анализ на недействителните бюлетини, за да стане ясно какви са причините за огромния им брой. 

Видинската община Димово, където водещи партии са „Новото време” и ДПС, е първенец по невалидни гласове - 31.13%. Следва Борован с 30.42%, в която отново движението на Ахмед Доган в съюз с бившите царисти и СДС надделя на изборите. На трето място е Брезово с 28.95%, след която се нареждат Мъглиж с 28.91%, Ружинци с 27.60% и др. Още по-тревожно е положението, когато се разглеждат отделни малки населени места. Във видинското село Ивановци недействителните бюлетини достигат 60 на сто. В село Черешка, близо до Джебел, са 50 на сто - в урната са намерени 5 валидни гласа и също толкова невалидни. Такава е ситуацията и в благоевградското село Никудин. В отделни секции в Севлиево, Добрич, Сливен, Чирпан и др. такива гласове наближават или надхвърлят 2/3 от общия брой. 

Прави впечатление, че проблемът се проявява много по-слабо на други видове избори - на евровота тази година невалидните бюлетини са били само 3.83%, а на парламентарния вот през 2017 г. - 4.6 на сто. Това са избори, на които също има листи, при които може да се използват преференции, както е при местните избори за общинари. И въпреки това излиза, че недействителните гласове са много повече, когато се избира общински съвет. Нещо повече - на много места участниците в местния вот през 2019 г. са регистрирали по-малко листи с общински съветници в сравнение с евровота. В Димово са избирали между 27 листи с кандидати за евродепутати, докато листите с претенденти за общинари са били едва 6. Фрапиращото е, че на изборите за Европарламент недействителните бюлетини в общината са били 7.9%. Това означава, че при 4 пъти по-къса бюлетина невалидните гласове са 4 пъти повече.  

Подобни парадокси, както и за крайно лошата ситуация като цяло, няма как да бъдат обяснени без анализ на събраните недействителни гласове, които стоят в затворени чували в помещения на общинските администрации. При липсата на такъв анализ можем само да гадаем какви са причини, подчертават от ИРПС. Институтът дава две групи възможни обяснения. 

Първата обхваща недобрата информираност на избирателите за дизайна на бюлетината и начина на гласуване, която се дължи най-вече на дефекти в разяснителната кампания на ЦИК и на пълната неангажираност на политиците. Втората група се отнася до недостатъчната подготовка на избирателните комисии. Прословутите обучения, организирани от ЦИК и общинските комисии, са доста формални - по наблюдения на института масово членове на секционни комисии идват на семинарите, за да се разпишат в присъствените списъци, което им позволява да вземат полагащите им се 10 лв. за  участие. 

ЗАДОВОЛСТВО

Оказва се, че самата изборна администрация няма забележки към организацията. ИРПС цитира писмо на Цветомира Кънева, която е шеф на общинската избирателна комисия (ОИК) в Котел, която благодари на ЦИК. „Считам, че моделът на работа, който сте избрали, високата информираност и прозрачност са гаранция за синхрон и добре свършена работа между ЦИК и ОИК. За ОИК-Котел беше удоволствие да работи заедно с вас”, пише Кънева. В община Котел има над 26% недействителни гласове. На ЦИК похвалите са се харесали. “Това е един човек, който разбира колко сложно е да се направят избори - за разлика от много други, които си мислят, че става ей така, между другото”, заявява членът на ЦИК Димитър Димитров.

 

*Заглавието е променено от редакцията 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова – една крехка жена, срещу един не на място... мъж

"Спаси София" на "явлението" Бонев стана... "Спаси ГЕРБ"!

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим

Тръгва... новото! Мая Манолова – големият победител, въпреки Бойко Борисов и ромите

Щабът на Манолова: Изборният ден беше целенасочена атака срещу нас

Скандални нарушения и глобени медии (Обзор)

20 "ДА" за Мая Манолова! 20 "НЕ" за Фандъкова!

Манолова: Борисов е обладан от страх и паника, че ще загуби София! Срам ме от лъжите му! Срам ме е от него! Срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света!

Мая Манолова: Разликата от вота в момент е под 3%

Фандъкова обещава чистка в общината

 Борисов пак се изтъква: Доскучава винаги да си пръв

 

 


117525