Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Броят на заразените ...
Броят на заразените нарасна до 242 души

Броят на заразените нарасна до 242 души22 нови случая на заразени с коронавируса са регистрирани през деня, съобщи началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на следобедния си брифинг. С това общият брой на болните в страната нарасна до 242 души.

Повечето от болните - 16, са в София. По един заразен има в Сливен и Плевен, и по двама в Пловдив и Благоевград.

Тази сутрин Муфчийски разказа: "Излязоха и първите изследвания след освобождаването на круизния кораб "Даймънд принцес". След 17 дни там се намира още коронавирус на борда. Това означава удивителна устойчивост, което предполага фанатична дезинфекция на помещения и повърхности".

 

Той потвърди, че предстои поставяне на всички болници в страната в готовност да приемат заболели от COVID-19. "Всички болници, общо 380 в България, ще имат готовност да приемат заразени от коронавирус. До три дни всички те трябва да докладват за броя легла и дихателни апарати. Мога да ви кажа за следващата мярка - претрансформиране на цели болници за болни от коронавирус. Имаме готовност и за използване на резервни помещения (б.ред. - като залите "Арена Армеец" в София, "Колодрума" в Пловдив и др.). Гледаме месец, месец и половина напред, дори два месеца. Това ни е работата. Не да се изненадваме и да вземаме хаотични решение", каза началникът на Националния оперативен щаб. Той допусна, че може да се стигне до принудителна изолация на възрастните хора като застрашен контингент, но такава мярка за момента не е наложителна.

Ген. Мутафчийски посочи и най-големият дарител в битката със заболяването в България. Това се оказа Българската банка за развитие, която е дарила 492 000 лв. С тези средства са подпомогнати болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. "Продължава тенденция за все повече дарители, вклчително и частни лица, което показва мобилизация на цялото общество", допълни генералът. 

В щаба още нямат постъпила информация за втората отрицателна проба на Кирил Домусчиев, който обяви лично във "Фейсбук", че вече е излекуван. Засега там имат само първа отрицателна проба.

Под 14-дневна карантина пък са поставени военнослужещите от новия контингент за Афганистан. Сред тях са установени двама военни с простудни заболявания, но не и коронавирус, които са спрени от мисията.

Ген. Венцислав Мутафчийски отрече също така ширещите се твърдения, че болните от астма не са уязвими от коронавирус. Той дори посочи изследване, че тъкмо при тях има предпоставки за утежняване на състоянието и развитие на двойна бронхопневмония.


123230