Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Брутален натиск! >>П...
Брутален натиск! >>Петролни и газови босове срещу правителството за проектозакон, напускат КРИБ

Брутален натиск! >>Петролни и газови босове срещу правителството за проектозакон, напускат КРИБВ специална декларация членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) настоя правителството да изтегли отлагането на проекто-закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Решението на МС от 9 януари за изтегляне на текстовете до юни е обявено за незаконно и толериращо сивата икономика. Асоциацията обявява и решението си да напусне Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е в близки отношения с членове на правителството и затова е взел решение Конфедерацията да подкрепи решението на кабинета. Ние не сме съгласни, дори не сме уведомени за подобно решение. Затова искаме спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да обясним вредите от решението за отлагане на проекто-закона и че е подведен. Това заявиха за Фрог нюз източници от БПГА.

 

Председател на БПГА е Валентин Златев, шеф на Лукойл – България. Той е един от най-влиятелните бизнесмени в България, известни са връзките му в правителството и политическите среди. Според запознати декларацията на БПГА поставя правителството в патова ситуация в много труден момент.

 

Ето пълният текст на декларацията.

                                    

                                        ДЕКЛАРАЦИЯ

НА БЪЛГАРСКАТА ПЕТРОЛНА И ГАЗОВА АСОЦИАЦИЯ

 

1. По повод решение на Министерския съвет от 09.01.2019 г. да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) заявява:

                Членовете на БПГА изразяват категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент.

Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.

 

Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от скандалния начин, по който се предлага това отлагане – в рамките на 24 часа, без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш.

 

Нещо повече, смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция. Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите, членуващи в БПГА. Нееднократно публично сме изразявали мнението си, че в условията на пазарна икономика, трябва да има равнопоставеност между участниците на пазара, която може да се осигури чрез ясни законови правила в сектора.

 

Българската петролна и газова асоциация настоява за среща с министър-председателя по темата, за да представи своята позиция.

 

2. БПГА изразява дълбокото си разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на която е лоялен член. Въпреки това КРИБ изпрати до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му.

 

Още повече, преди да се приеме от парламента, законът е минал през период на обществено обсъждане. Тогава е било времето, в което КРИБ е могла да даде свои предложения за изменение на текстовете.

 

В чл. 13, т.1.6 от устава на КРИБ е записано, че всеки от членовете ѝ има право „да получава информация за дейността на Конфедерацията и на управителните и контролните ѝ органи”.

 

Вземайки предвид нарушаването на горепосоченото правило, на извънреден Управителен съвет на БПГА, нейните членове взеха решение за напускане на КРИБ.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Синдикални и работодателски лидери обират точките в класацията на най-неадекватните коментатори срещу протестите и протестиращите! (ОБНОВЕН)

Време е да изхвърлим боклука! Да не забравим и Киро >> Домусчиев: Протестите са недопустими, трябва да спрат, за да не пречат на икономиката

КОЙ и колко милиона превърнаха позора Валери от нищожен и безполезен политик в основен крепител на новата властова конструкция: Бойко-Валери-Киро?

 

 

 

86360