Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Брутален натиск... а...
Брутален натиск... а то е пито и платено! >> Ерик Рубин: България ще получи най-модерния боен самолет

Брутален натиск... а то е пито и платено! >> Ерик Рубин: България ще получи най-модерния боен самолетБългария ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена.

Това каза посланикът на САЩ Ерик Рубин по повод желанието на България да закупи F-16.

Рубин участва в конференцията на тема "Политиките на България в евроатлантическата реалност“. На форума присъстват бившият белгийски премиер и председател на ЕС Херман ван Ромпой, президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017г.) и конституционният съдия Филип Димитров.

"Като погледнете целия пакет ще разберете, че ангажиментът на САЩ е да подкрепя българската армия и авиация. Смятам, че цената е разумна. Разбирам, че това е висока цена, но ние ще подкрепяме нуждите на България и реалността, в която се намира. Уверявам ви, че България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена. Това ще доведе до подобряване както на сигурността на България, така и на НАТО и по този начин ще стане неин стратегически партньор“, заяви Рубин.

Той обясни още, че двете държави имат добро партньорство помежду си и ако някога то е било само по отношение на сигурността и отбраната, то днес те са многостранни.

"Думата взаимозависимост е ключов фактор в оформянето на отношенията между България и САЩ. Ние трябва да продължим да защитаваме, това, което сме постигнали, но и да гарантираме, че това ще продължи и в бъдеще. Аз вярвам в бъдещите отношения между САЩ и България, които датират от 150 години“, беше категоричен пред "Канал 3" посланикът на САЩ в София.

"Ние подкрепяме и диверсификацията, и завършването на българския газопровод. Очакваме скоро да видим резултатите. Доставка на газ от други източници, например от Азербайджан, е ключов проект, който ще даде енергийна независимост на България. Това е важен фактор и за Националната сигурност на страната“, заяви още той и припомни, че топлинната енергия, която се произвежда у нас е благодарение на ТЕЦ "Марица-Изток“ 1 и 3, които са построени с американска инвестиция.

 

България

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Имитация на преговорен процес! >> Българска делегация заминава за Вашингтон, за да преговаря за F-16

Заблуди! >> Преговорите за F-16 почват през май, до 2024 г. ще имаме 8 изтребители

Несериозно! >> Заводът на "Локхийд Мартин", който ще произведе Ф-16 за България, е почти готов

Натиск или натягане е за F-16... или и двете! (ОБНОВЕН)

Натиск, но и натягане! >> Посланик Ерик Рубин във Варна: Оптимисти сме, че България ще има изтребител F-16!

Наколенки насред Вашингтон >> Захариева доволна от разговорите за F-16 в САЩ

Преговорите за F-16 обрастват със спекулации


98757