Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / БСП "яхна коня" на ...
БСП

БСП "яхна коня" на лидерката... и се спъна: Нинова изненадва и екипа си с листа, Станишев по-вероятно вънЯнаки Стоилов се очаква да е една от изненадите. И не само

 

Часове преди ключовия пленум на БСП, който трябва да подреди окончателно имената в листата за евроизборите след водачката Елена Йончева, прогнозите са за "инфарктно" заседание. Най-вероятният сценарий, по който ще започне то засега е лидерката Корнелия Нинова да представи свой пълен вариант на подредбата на кандидатите, които да предложи на залата за одобрение. Според социалисти дори Изпълнителното бюро на партията - тоест най-тясното ръководство, не знае кои са имената и поредността им. Очаква се Нинова да събере екипа си непосредствено преди сбирката на Националния съвет, която е от 11 ч в неделя.

Първата голяма интрига е ще намери ли място в листата президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. На предишния пленум той загуби с двайсетина гласа тайното гласуване за водаческото място от Йончева, която бе фаворитът на Нинова. Двамата са с най-много номинации за евролистата сред всички местни структури на партията, като според "Позитано" 20 превесът е бил в полза на журналистката, но според информацията извън тясното ръководство водещ е бил Станишев. Така и така за първи път в БСП процесът на номинации в местните структури и крайният резултат останаха тайна. 

След пленума, избрал Йончева начело в листата, представители на партията заговориха за машинации при тайния вот, имало и хора, които се оказали в списъка с гласувалите, преди да са подали бюлетина, твърдят източници на Клуб Z. 

Нинова пък даде да се разбере и публично, че не иска президента на ПЕС след кандидатите за евродепутати на 26 май - въпреки че сега е председател на делегацията на БСП в Брюксел и Страсбург. Но думите й "не е задължително" той да е евродепутат.

Очаква се името му да не е в списъка, който ще предложи Нинова. През деня в събота се разпространяваше информация откъм "Позитано 20" за планирана среща между двамата. Такава обаче не се е състояла, не е имало и разговор, твърдят източниците ни.

Имало и вариант на президента на ПЕС да бъде предложено почетното последно 17-о място в европейската листа. Или позиция, смятана за неизбираема (на евроизбори все още има преференциално гласуване с нисък праг от 7 на сто от гласовете за листата за пренареждане - б.р.) Друг слух гласи, че може да му бъде предложено да излъчи свой "близък" кадър, който да е по-високо в списъка.

Според неофициалната информация в БСП - очакванията са Нинова да предложи за подгласник на Елена Йончева в листата зам.-председателката на БСП и бивш служебен министър за европейското председателство Деница Златева. Тя дори бе канена от премиера Бойко Борисов да продължи да е министър и в неговия кабинет. След известен размисъл Златева все пак отказа и остана в екипа на Нинова. Тази номинация на някои социалисти може да прозвучи странно, защото като служебен министър, а и като позиции Златева например е работила по темата "Истанбулска конвенция" във времената, в които документът на Съвета на Европа не беше станал още повод за обществена истерия в България. Именно конвенцията бе един от непреодолимите проблеми между БСП на Нинова и ПЕС, начело със Станишев.

Сред водещите кандидат-евродепутати, които преди пленума се въртят като фаворити на председателката, е и бившият дългогодишен депутат Янаки Стоилов. Не е изключено той и Златева да са с разменени места в предложението на председателката към Националния съвет. Досега юристът се числеше по-скоро към така наречената вътрешна опозиция на Нинова, но явно това е претърпяло промяна. Стоилов, извън юридическата си експертиза, дълги години бе в т.нар. ляво крило на БСП, последовател на Александър Лилов.

Според източници от левицата, непопулярни обществено, а и в партията хора могат да попаднат в смятаната за "избираема" селекция на Нинова. Едно от имената, което се върти, е това на Иван Кръстев. Той е от Стара Загора, бил е в кандидат-депутатската листа на областта през 2017 г. на четвърто място. Преди това пък е зам.-министър на образованието в кабинета "Орешарски". Той е един от сътрудниците на настощия евродепутат Георги Пирински, показва справка в сайта на Европейския парламент. 

Напрежение на пленума в неделя може да има и покрай номинацията и мястото в листата на настоящия евродепутат Петър Курумбашев, твърдят източници от централата на социалистите. Той не е член на партията. В листата се предполага да попадне като номинация на Съюза на тракийските другества (с председател Красимир Премянов - б.р.), които са партньор на БСП. Според социалисти на Курумбашев е предложено място отвъд шестицата, което прави съмнително сигурното му избиране за нов мандат.

Очаква се настоящият евродепутат Момчил Неков, който спечели мандата си преди 5 години с преференции, благодарение на грешката 15/15, да е на избираемо място.

Засега не е ясно дали друга "гражданска" фигура - тази на депутата проф. Иво Христов, ще намери място в челните места на европейската листа. Според едни той е "вътре", според други - не. Това е човекът, прочул се в настоящия парламентарен мандат с репликата за 80-те процента "дебили". 

Съдбата на бившия министър и настоящ депутат проф. Румен Гечев също е под въпрос, въпреки че според източници от БСП той много иска да попадне на избираемо място. За сметка на това е почти сигурно, че в списъка на Нинова ще попадне например депутатът и журналист Александър Симов. 

С уговорката, че всички слухове за имената са предпоследни и изненади винаги може да има, начинът, по който Националният съвет ще гласува подредбата на листата, също се очертава като много интересен. И спорен. Според последната информация Нинова би предпочитала вариант листата, която тя се очаква да предложи, да се гласува ан блок и с таен вот. Уставът на БСП позволява и тайно, и явно гласуване.

Документът обаче позволява и номинации от залата. Тогава те също трябва да бъда гласувани и според това как са разпределени силите в пленума между последователите на председателката и останалите социалисти - може да се наложи на вот да бъдат подложени всички предложени имена. А в окончателната листа те да влязат по брой получени бюлетини.

Заседанието е в неделя от 11 ч., а това на Изпълнителното бюро на БСП - преди това. Очаква се да е интересно.

В събота от пресцентъра на БСП изпратиха и съобщение, че на Националния съвет в неделя "ще бъде взето решение за сключване на споразумение за подкрепа и сътрудничество на предстоящите избори за Европейски парламент с единадесет партии и организации, след проведени разговори с тях". Това е официалната формулировка и вероятно това ще е и резултатът. Въпросният документ обаче също трябва да мине през гласуване от залата.

От БСП съобщиха, че основа за взаимодействие с изброените 11 формации  е предизборната платформа "Визия за Европа. За социална Европа на гражданите и народите, срещу неравенството и бедността". Тя бе приета на последното заседание на конгреса на левицата през януари. Партньорите нямат претенции за места в листата.

Ето и списъка:  Партия "Движение за радикална промяна - Българска пролет"; Българска земеделска партия; Общонароден комитет за защита на националните интереси; Политическа партия "Европейска сигурност и интеграция"; Политическа партия "ПОДЕМ"; Съюз на пенсионерите - 2004; Национален синдикат "Защита"; Партия на българските комунисти; Конфедерация на обществените организации от сигурността и отбраната; Съвет на европейската научна и културна общност и Отечествен съюз.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Нинова срещу Станишев или кой ще падне от мотора

Станишев: Никога в БСП не е имало такова напрежение за листите

Ездачката гони рейтинг* >> Корнелия Нинова се обяви против гей-браковете

Да живей, живей труда и нека песен да е той и за Корнелия и за бай ...!

 

 

 

 

 96139