Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

БСП в лапите на една ликвидаторка

БСП в лапите на една ликвидаторкаПод ударите на чистката на Нинова не са само знаковите имена в БСП. Игнорирането на Националния съвет от възможността да изпълнява задълженията си, произтичащи от устава, преля вече и в пълна чистка на партийните кадри в централата на Позитано.

Назначават се не просто външни лица, а хора които не отговарят на критериите заложени в устава на БСП за заетите от тях позиции, без да са спазени и задължителните процедури. Корнелия Нинова превърна БСП в ООД не само по начина, по който еднолично налага политическите си решенията на цялата партия, но и чрез назначението на щатните служители на ключови позиции. Така чрез административен контрол и натиск осъществява провеждането на авторитарното си управление.

Ето каква кадрова политика наложи Нинова, назначавайки лично предани й лица или хора принадлежащи към тесен кръг, от който става все по-зависимо функционирането на БСП:

1. Ели Спасова – шеф отдел Кадри на НС на БСП, няма решение на ИБ съобразно изискването на устава и не е член на БСП(не е член на БСП към момента на назначаването й). Започва от 1-во РПУ “Икономическа полиция”, минава през 4-то, като Кадровик в екипа на Росен Стойнов(арестуван 2002 г за корупция и държан 135 дни в ареста заедно с още трима от 4-то). Изпълнявала е временно длъжностна началник на 6-то РПУ. Напуска като зам. началник на 6-то РПУ. От септември 2017 е назначена на Позитано по еднолично от Корнелия Нинова, с която са дългогодишни семейни приятелки. Оттогава Спасова става “Сивият кардинал” на НС на БСП и довежда лично цяла кохорта свои колеги, които заемат всички ключови административни позиции в централата на БСП. Тя отговаря за защитата на личните данни и по новия закон и Регламент на ЕО събира данни и картотекира в регистър цялата членска маса на БСП. Пише Правилници за вътрешния ред и сигурност на НС; правилник за трудовите правоотношения; правилник за съхранение на личните данни; правилник за кадровата политика. Допустимо ли е това да се повери на външен за БСП човек, който до скоро е работил в система подвластна на ГЕРБ и под личния контрол на Бойко Борисов, на висока позиция?

2. Бисер Велков – през май 2015 г. Румяна Бъчварова го повишава от зам.шеф на 9-то РПУ и става шеф на 6-то РПУ. През октомври 2015 г. е сменен, поради некадърност и изпратен в Перник, където се пенсионира през пролетта на 2018 г. Доведен от Спасова и назначен от Нинова за шеф на отдел Деловодство на НС на БСП, отново без решение на ИБ и както Спасова без да е член на БСП. Целият документооборот на партията, договори, Архив на партията, кадрови и финансов архив, и тяхното подреждане и съхранение е поверено в негови ръце, заедно с Александър Нейчев. Оформянето на решения на ИБ и на НС на БСП, провеждането на заседанията на ИБ и НС на БСП, дневният ред, преброяването на гласовете, квестори – определя Велков. Заедно със Спасова, Нейчев и Татарски разработват вътрешните правилници за труда, дисциплината, вътрешния ред и сигурността на сградата. Картотекират и описват целия автопарк в момента на партията ведно с договори за лицензия, договори за покупко-продажба, те определят, кои МПС да бъдат продадени, свалени от отчет в КАТ или предадени за скраб на вторични суровини. Тези четиримата “Началници” събират в момента цялата база данни с лични недвижими имоти на БСП, документи за собственост, скици, данъчни оценки, пазарна стойност, адреси и квадратура. Те също към днешна дата разработват “карта на клубовете в цялата страна на клубната база, отдадена от държавата под наем на партията по ЗПП – с локация, квадратура, размер на наема, копия от договори за наем, адреси и назначени сътрудници към тях с пълните им лични данни.

https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Komisar-Biser-Velkov-e-noviiat-nachalnik-na-stolichnoto-Shesto-RU_510086.html

 (На снимката са Спасова и Велков със скандалния министър на МВР – Маринов)

https://www.blitz.bg/obshtestvo/kadrovi-maraton-v-mvr-smenyat-tikhomlkom-shefovete-na-oblastnite-direktsii_news332795.html

3. Росен Стойнов – също идва от системата на МВР от структурите на СДВР, наскоро пенсиониран. Назначен като ТРЗ към отдела на Спасова. Не е член на БСП и не отговаря на този критерий според Устава и правилника за трудовите отношения на НС на БСП. Бил е шеф на “Човешки ресурси” в 4-то РПУ. Арестуван е 2002 г. с пари за корупция и изнудване на заведения с още 3-ма негови колеги от 4-то РПУ като принуждават собствениците на местния бизнес да им плащат месечно суми в размер на 1000-2000 и повече суми, за да ги “пазят” и да не ги тормозят данъчни от местната администрация, от криминална полиция и от местния престъпен контингент. Лежи 135 дни в ареста. През 2002 г. 1000-2000 лева бяха ужасно огромни суми като се има предвид, че минималната работна заплата беше 100 лева(ПМС № 209 от 21.09.2001 г. ДВ, бр. 82 от 2001 г.). Росен Стойнов заменя Петко Трендафилов и целият архив от 30 г. насам с пълните трудови досиета на сътрудници на НС на БСП и на всички служители по клубовете в страната му са поверени. Той ще изготвя гражданските и трудовите договори, той ще налага мерки за административни и дисциплинарни наказания, той ще назначава, уволнява, подменя администрацията на партията в цялата страна.

https://www.mediapool.bg/zadarzhaha-politsai-ot-iv-rpu-v-sofiya-s-podkup-news16198.html

https://news.bg/archive/sadat-ostavi-v-aresta-politsaite-reketyo

https://www.mediapool.bg/zadarzhaha-politsai-ot-iv-rpu-v-sofiya-s-podkup-news16198.html

https://news.bg/archive/sadat-ostavi-v-aresta-politsaite-reketyori.html

4.Йордан Татарски – назначен през април 2018 г. лично от Корнелия Нинова за неин личен съветник в “Кабинета” за провеждащ административната реформа. Отново без решение на ИБ. Скандален началник на кабинета на Росен Плевнелиев в МРРБ, назначен от Кабинета на Борисов 1. Справка в Търговския регистър показва, че участва в момента като съдружник и/или управител в над 20 на брой действащи търговски и акционерни дружества, усвояващи мащабно европейски средства в съдружие с много действащи депутати от ГЕРБ като Данаил Кирилов, Гриша Ганчев, Николай Младенов и др.

https://m.flagman.bg/article/157568

5. Александър Нейчев – Началник на цялото направление Административно Финансово, стопанско правно, деловодно и счетоводно направление. Нейчев е бил зам. кмет на Неделино, Смолянска област през 2007-2011 г. Осъден за присвояване на общински средства от съда в Смолян. Нейчев ръководи ремонт в момента в цялата сграда На Позитано протичащ от 8 месеца за за който отново няма решение и одобрено финансиране от ИБ, както е по Устав и Финансовия правилник.

https://tribune.bg/bg/noviqt_finansoviqt_direktor_na_bsp_bil_osyzhdan_za_prisvoqvane_na_obshtinski_sredstva

http://www.parliament.bg/bg/MP/2689/satr

6. Охраната на Позитано бе сменена от Спасова и Нейчев и заменена с брата на Бисер Велков (шефа деловодство) и негови приятели – колеги, приближени на Спасова и Велков, които са назначени на граждански договори в НС на БСП.

Андрей Червенков

Колаж: Павел Иванов

 

Източник: http://afera.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Агонията на Корнелия Нинова!? Сега е ред Бойко да върне жеста и да я подкрепи! (ОБНОВЕНО)

Бутафория* >> Какво предлага БСП в опита си за алтернативен бюджет?

„Визия БСП– Корнелия“. Бъдещият главен редактор на „дума“: „20 причини да обичаш Америка“
80765