Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бунтът срещу хунтата...
Бунтът срещу хунтата в Мианмар се превърна в национална стачка

Бунтът срещу хунтата в Мианмар се превърна в национална стачкаСтотици хиляди граждани на Мианмар заляха улиците на страната, за да изразят гнева си към управляващата военна хунта. Бунтът прерасна в национална стачка. Десетки бизнеси затвориха врати и се присъединиха към масата, която настоява незабавно възстановяване на демократичния ред.

 

Това е най-голямата демонстрация в Мианмар от началото на протестите срещу военния преврат, станал в първия ден на месец февруари. Тя се случи въпреки предупреждението на армията, че демонстрантите подлагат живота си на риск.


Няколко дни след началото на демонстрациите властите започнаха да употребяват и сила, за да разпръснат тълпата. Използват водни оръдия и гумени куршуми. Една от протестиращите обаче бе простреляна в главата с боен патрон. Тя загина след няколко дни престой в болница. Съобщава се и за още един загинал.


“Не искаме хунтата. Искаме демокрация. Искаме да създадем собственото си бъдеще”, посочи един от гражданите цитиран от агенция “Ройтерс”.


В официално изявление по държавната телевизия в Мианмар MRTV военните посочиха, че протестиращите граждани подстрекават към конфронтации хората, особено по-младите и това може да застраши техния живот.

 

Протестът днес е обявен като “Революция 22222” заради датата 22 февруари. Препратката е към една от най-големите и насилствени прояви в Мианмар, станала на 8 август 1988 г. 


Тогава протестът е обявен като “Бунтът 8888”. Армията убива стотици протестиращи в опит да спре антиправителствените демонстрации. 


ФоргНюз припомня, че военният преврат в Мианмар се случи в първия ден от месец февруари. Армията завзе властта, задържа лидера на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други близки до властта лица. Причината за преврата са твърдения за изборни измами. За тях доказателства все още не са представени. Военните обещаха в най-кратък срок да бъдат организирани нови избори и властта да бъде предадена. 


Протестите срещу военната хунта обаче продължават. На фона на демонстрациите армията засили присъствието си по улиците. Включени бяха и бронирани машини.

 

Бяха приети законови промени, с които гражданите, подстрекаващи към бунт и насаждащи омраза към властта, могат да получат до 20 години затвор. В официално изявление, публикувано на сайта на военните се заявява, че хората, които пречат на силите за сигурност да изпълняват своите задължения, могат да получат 7 години затвор. Тези, за които се установи, че предизвикват страх или размирици в публичното пространство, могат да бъдат затворени за три години.


Арестувани по време на протестите са десетки. Сред тях има и журналисти. 


Организацията на обединените нации осъди репресиите в Мианмар и призова армията да освободи затворниците незабавно. 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 

 


145405