Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Българи, да се научи...
Българи, да се научим да защитаваме правата си!

Българи, да се научим да защитаваме правата си!Коментар на "ДНЕС"

 

Тази събота (29 октомври) на Орлов мост Слави Трифонов и Ку-ку бенд ще направят най-големия митинг-концерт на прехода. Ще се съберат хора от цялата страна. Едни ще дойдат за шоу, други за протест, трети, за да видят какво се случва в тази държава. Защо Слави реши да направи безплатния концерт точно една седмица преди президентските избори? Дали това е знак на протест и израз на недоволство... Дали това не е сигнал, че на всички ни писна и е време да изхвърлим боклука, да защитим демокрацията и гражданските си права... Без съмнение Слави ще говори за предстоящия референдум, за когото се бори заедно с всички хора повече от година. За това и не случайно често се казва и хората се питат: "Какво става с нашия референдум?"

Проблемът е друг. Митинг-концертът ще се проведе на Орлов мост - едно от възловите места в София. От Столична община вече излязоха със съобщение, че ще затворят основните булеварди и ще пренасочат градския транспорт. Въпреки, че Слави е един от най-големите и гледани телевизионни водещи в България, около събитието цари пълно медийно затъмнение. Защо? По всяка вероятност, защото той не е удобен на подвластните на чужди интереси медии и се опитва да разбие статуквото. Обаче, там където новината за митинг-концерта излезе се появиха десетки гневни мнения как е възможно точно в събота да се блокира столицата.

О неразумний народе! Защо се страхуваш да протестираш и да издигнеш глас? Защо се страхуваш да защитиш демокрацията? Именно тези негативни мнения на възмутени граждани са доказателство, че много българи все още не са дораснали достатъчно, за да се борят за собствените си права, а още мишкуват и се крият, че още чакат "някой друг да ги оправи", но не и да вземат съдбата в собствените си ръце.

Кога ще ги стигнем европейците? Когато се научим да протестираме и да защитаваме правата си. Само за два месеца в Европа се проведоха толкова протести, колкото ние не може и да сънуваме.

Хиляди полякини излязоха и защитиха правото си на аборт и това продължи няколко дни докато не постигнаха своето. Те блокираха цялата столица.

Преди няколко дни цялата нация в Полша се обедини и стотици поляци блокираха Варшава, защото не бяха съгласни с политиката на правителството за няколко спорни законопроекта.

Седем от най-големите германски града бяха блокирани срещу търговското споразумение със САЩ и Канада. Над 250 000 души спряха парализираха живота в за часове в Берлин, Франкфурт, Хамбург, Кьолн, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт.

А какво да кажем за хиляди исландки, които напуснаха работните си места в 14:38 часа в знак на протест, че получават по-малко от мъжете. А за съседната ни Гърция въобще да не говорим... Примерите можем още час да изброяваме... Способни ли сме ние българите на това?

Очевидно е дошло време и трябва най-накрая  да осъзнаем, че страната ни ще се оправи едва тогава, когато започнем да спазваме онзи надпис на Народното събрание "Съединението прави силата" и да се обединяваме, когато става въпрос да защитим гражданските си права и демокрацията, в интерес на нацията, на нас самите и на Родината ни! Да спрем да роптаем..., а да се обединим!

 

Виж и статиите по темата:

Цялостна информация за концерта на Орлов мост на 29 октомври 2016 г.

Хиляди исландки напуснаха работните си места в 14:38 ч. в знак на протест срещу неравенството в заплащането

В 7 германски града преминаха протести срещу търговското споразумение със САЩ

Многохилядни протести в Полша

"Черен понеделник": Десетки хиляди жени протестират в Полша срещу забраната на абортите

 


18463