Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Българи, облечете жъ...
Българи, облечете жълтите тениски! Властта да изпълни референдума и да променим системата! (ОБНОВЕНО)

Българи, облечете жълтите тениски! Властта да изпълни референдума и да променим системата! (ОБНОВЕНО)Позиция на доц. Ивелина Топалова - София, ж.к "Люлин, майка на 4 деца, доброволка от референдума иницииран от С. Трифонов 

 

Вече няколко месеца Европа се тресе от протести - Франция, Унгария, Сърбия, Гърция. Гражданското общество не спи. Бори се за правата си, за живота си, за правото си на по-хубав и добър живот, такъв какъвто трябва да бъде в 21 век в модерна Европа. 

На фона на всички тези масови брожения обаче, България спи. Дремем летаргично над чаша с люта ракия, туршийка и руска салата... Дълги почивни дни ни морят вече месец - то не бе Коледа, Нова година, Васильовден, Йордановден, Ивановден..., а предстоят още куп - Бабинден, Атанасовден... Именно на масата и по фейсбук, а не на улицата, масово протестираме: "Докога ще чакаме", "Мръсни политици, те ни ограбиха", "Оставка", "Бедни сме", "Заспал народ, робски"... едва ли някой не е чувал подобни клетви... По маси и интернет най-вече. Но след това недоволството се полива с още една чашка ракия или винце и така замира. С очакването някой друг да дойде и да оправи работата. Да дойде спасителят, а не ние да си свършим работата. 

Пред ноември 2018 г. България се пробуди, но за кратко. Стартирали като бунтове срещу цената на горивата, протестите се превърнаха в отчаян, масов ход за смяна на системата. За промяна. Българите най-накрая разбрахме, че единственият изход е да излезем на улицата. Да се борим. Да се защитаваме. И го направихме, но за кратко и после съблякохме жълтите жилетки  (символ на нестихващите протести във Франция) и се прибрахме... След това застудя, започнаха намаленията по магазините, дойде време за елхи, подаръци, за трапези, бомбички и пиратки. И сякаш енергията потъна. 

Но дали това не е само привидно?! Дали след налегналата ни скъпотия и първите грандиозни сметки за парно, ток, топла вода България отново няма да изригне, този път много по-силно, много по-мощно. Възможно е. Защото както както и Слави казва: "Нищо не е станало, нищо не се е случило“ Докато властта се къпе в разкош и е сложила розовите си очила, през които животът в България изглежда добър и прекрасен, то от ден на ден животът на хората става все по-труден, все по-мизерен, все по-отчайващ и безнадежден. 

Цената на горивото намаля, но това не повлия на цената на живота, а само доказа, че живеем в държава на мутро-полиционерщината, където монополите и  картелите в съюз с властта могат да правят каквото и когато си поискат. Да, бензинът поевтиня, но едва ли някой се съмнява, че това се е случило в резултат на реална конкуренция или пък на изискванията на пазара. Не, то се случи след специално съгласуваната заповед, издадена от Първия в държавата, Вождът - премиер Борисов, некриещ през годините близките си отношения с Валентин Златев... Цените на бензина леко ги свалиха не от друго, а от страх не дай си боже протестите да се разраснат и народът да помете цялата държавно-партийна и икономическа конструкция, градена грижливо от Златев-Борисов цели 17 г., чак от далечната 2001 г., когато Борисов стана гл. секретар на МВР... А така е във всички сфери и сектори на икономическия и обществен живот у нас. Всичко е монопол и всичко се решава от един! 

Гафовете и скандалите, на които се нагледахме през 2018 продължават, и още на 1 януари 2019 г. заваляха хиляди сигнали за неработещата нова система за електронни винетки. И пак няма виновни, макар че изгоряха две малки бушончета и пак хакерите се намесили и те са виновни..., и пак, и пак.

Системата не се е сменила и цяла България го знае. Не е помръднала дори. Въпреки масовите протести през ноември 2018 г., прогнилата политическа власт, подкрепяна тайно от т.нар. опозиция все още успява да се задържи. А от ден на ден нещастието ни  се увеличава. 

Нима пенсионер може да живее с под 200 лева на месец;

Нима инвалид може да се оправи с под 200 лева на месец;

Нима работник може да оцелее с под 600 лева на месец;

Нима майка с дете може да задоволи нуждите му с 90 лева на месец;

Нима спря емиграцията;

Нима спря корупцията;

Нима спряха нагласените поръчки;

Нима спря лобирането;

Нима спряха безумните закони;

Нима спряха да ни крадат, ограбват и пребиват родителите ни по селата;

Нима има висш политик вкаран в затвора;

Нима възтържествува справедливостта...?!

Животът у нас е много по-тежък и труден от този във Франция, Унгария, Сърбия дори, Гърция, Германия. Нещастието, в което живеем ни дава пълно основание да станем от софрите и да облечем жълтите фланелки и да се изправим срещу безхаберието, неправдите навсякъде, арогантността, безчувствието на властта, чиято единствена цел е да усвоява и контролира, колкото се може повече.

Има ли изход? Да!

Обединение, протести и пълна промяна. Тази година България ще избира кметове и евродепутати, но това не е достатъчно. Българите искат да се изберат и нови народни представители. Искат да променят системата, да започнат на чисто, да изхвърлят боклука. Време е след 30 години да изринем старите лица и да дойдат нови, истински лидери, патриоти, които милеят за Родината. 

На 6 ноември 2016 г. България показа, че промяната е възможна. Гласува на референдума и каза категорично ДА и на трите въпроса (за задължителното гласуване, за намаляване на субсидията, за мажоритарната система). Ако Конституционният съд бе оставил и другите три въпроса (за намаляване броя на депутатите, за електронното гласуване и прекия избор на полицейски началници) резултатите щяха да бъдат още по-категорични.

И затова, приятели, не е късно, не сме забравили... И Слави не е забравил! Две години след ноември 2016 г., да поискаме от властта: безусловно изпълнение решенията от референдума и на 3-те искания, зачеркнати от КС! 

Така ще извоюваме това, за което копнеем от години – да си върнем отнетата ни гордост и достойнство, да сменим системата, RESTART на всичко...! 

ПРОМЯНА, която да доведе до по-добър живот в страната ни, за всички!

За да останем тук, в Родината! И да върнем децата си...

 

Image result for Златев и БорисовImage result for Златев и Борисов

Приятелят на Бойко Борисов Валентин Златев върти 16 млрд., а според някои – и държавата!

 

Протестиращи в София блокираха движението в центъра


Image result for Българи на протести 

86043