Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Българи в чужбина на...
Българи в чужбина настояват за промени в Изборния кодекс

Българи в чужбина настояват за промени в Изборния кодексАтанас Цветански се включи като доброволец в секция в Западен Лондон за парламентарните избори в  България. Той съобщи за БНР, че всички българи, които са чакали на опашка, са успели да гласуват.

"Приключихме около 8.30, нямаше повече хора. През целия ден минаха 1665 души".

В предаването "Хоризонт до обед" той подчерта, че доброволците са имали добра съвместна работа с българското посолство в Лондон. 

Какви промени са необходими?

"Трябва да се промени Изборният кодекс и да отпаднат ограниченията за секциите в чужбина. Друго хубаво би било, ако може да се въведе електронно или задължително гласуване по пощата. Това ще улесни работата, няма да има струпвания и опашки пред секциите. Не на последно място - за българските граждани в чужбина ще е важно да има избирателен район в чужбина. Много от хората искаха да гласуват с преференции, но знаете, че за гласуването в чужбина бюлетината е различна, няма преференции, защото няма избирателен район", допълни Атанас Цветански.

Според него резултатите от изборите показват, че досегашните партии са намалили електоралната подкрепа и това е един от показателите, че хората искат промяна.

Заради големия брой заразени от Covid-19 бяха въведени ограничения за пътуване в Естония и това е затруднило българите, живеещи там да гласуват за депутати в българския парламент на 4 април. Възможността да гласуват българите в Естония е била да отидат до Финландия.

"За съжаление пътуването до Финландия беше усложнено, а разкриването на секция в Естония е идея в бъдещето, тъй като досега не се е случвало", каза Пламен Пеeв.

Българите в Естония, в Латвия и Литва не са могли да упражнят правото си да гласуват.

 

Източник:  https://bnr.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Безстрашен >> Борисов се отказа да е депутат, не му трябвал имунитет

Боко хукна пак, щото "Всичко това го правим в името на Господа"

Бойко Борисов обяви, че се отказва да е депутат

Екатерина Захариева: ГЕРБ ще предложи друг министър-председател (ВИДЕО)

Оцеляване, оцеляване..., оцеляване на всяка цена! ГЕРБ няма да предлага Борисов за премиер


148175