Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / България - улицата с...
България - улицата с червените фенери <br> Два паралелни свята

България - улицата с червените фенери
Два паралелни святаКоментар на Свобода Лилиева 

Гледахте ли новите клипчета, посветени на европредседателството? Хубави са, нали. Показват България, каквато трябваше да бъде - красива, чиста, гостоприемна, вкусна, изпълнена с любов и усмивки. Да, това е България от мечтите ни. Но действителността е съвсем друга. Последно кога сте виждали толкова чисти влакове? Не са ли всички прозорци начупени от онези, които хвърлят камъни и трошат? Кога сте ходили в планината, в която боклуците вземат връх над красивата природа? Кога сте били на гости, които ей така на непознати ще отворят дома си и ще ги поканят на качамак и чаша домашно вино?

Преди няколко дни Слави Трифонов публикува в своята Фейсбук страница онова, което всички знаем - живеем в два праралелни свята.

ЕДИНИЯТ е светът на далаверите, договорените обществетцни поръчки , корупцията, на мърсотията, на престъпността, на разрухата, на бедността, на мизерията, на беззаконието, на страха, на ужаса от утрешния ден, на безработицата, на неспазването на законите. На липсата на каквато и да е справедливост.

ДРУГИЯТ е розовият - светът, в който искаме да повярваме и все таим надежди вече толкова години. Светът от видео-пиара на властта, посветен на европредседателството. Родните добре платени медии ни представят онова, което управниците ни искат да видим, за да повярваме, че живеем добре - подобряване на доходите, увеличение на пенсиите, намаляване на престъпността, развитие на държавата, справедливост за гражданите, работещи за хората институции.

Вярвате ли в тези неща?

Слави нямаше на прицел само медиите, които буквално разпространяват тези изкусни лъжи. Той говореше за действителността, в която така добре сме се насадили вече 28 години. Отвън всичко е перфектно почти като на улицата с червените фенери - красива витрина с усмихнато момиче, което ви обещава наслада. Вътре обаче се сблъсквате с вонята, с грубостта, с бездушието. Това е България днес.

Били ли сте жертва на престъпление?

Давали ли сте на полицай, доктор, чиновник?

Стига ли ви заплатата, пенсията ?

Препъвали ли сте се в просещи ?

Чупи ли ли сте колата си в потрошени улици?

Имате ли достатъчно топлина, уют, храна?

Страхували ли сте се да се преберете нощем дори и в уж сигурен квартал?

Ако отговорите са "Да", то може би всички осъзнаваме какво се случва. Едва ли за някого е тайна, че свободата на словото у нас е само химера. Тогава защо да вярваме на онези, които ежедневно от екраните на телевизорите, от вестниците, от радиото, от сайтовете ни убеждават, че всичко е наред, че сме добре и ставаме все по-добре!? Българският народ, макар и обезверен, ясно разбира къде се намира. Уви и за дълбоко съжаление, толкова дълбоко сме потънали, че вече приемаме неправилното за реалност, а правилното за изключение и невъзможна химера.

През последните години България изостава все повече и повече. Ударихме дъното и продължаваме да копаем надолу. Страни, които традиционна са били по-бедни и по-разпадащи се от нас, ни задминаха и то с много. Съсипахме всеки отрасъл от промишлеността, от замеделието, от туризма. Убихме сигурността, здравеопазването, образованието, спорта.

Хубавите и лъскави клипчета за европредседателството няма да поправят това. Няма да донесат повече справедливост, сигурност, благоденствие на всички нас. Само ще ни замажат очите, че всичко е наред.

Тогава?

От нас зависи.

Само от нас зависи дали ще продължим да вярваме в поредната приказка на властта, която се опитват да ни пробутат, или ние сами, но обединени и заедно ще променим България.

Заедно със Слави. А той започна промяната още през 2015 г. Продължихме я с него на референдума. И се борим вече повече от 2 години. И ще се борим до край! До победата на правдата!

Иначе няма кой да дойде и с магическа пръчка и да ни направи по-богати, по-щастливи. Ако сами не вдигнем глава, то ще продължаваме да живееме в Тъмната страна, обречени на посредственост, мизерия, страх.

А в Тъмната страна не е добре, нали... ? Такъв живот не заслужаваме, нали?

И боли.

Затова, трябва да станем гневни, да се обединим, да се разбунтуваме! 

И тогава всичко ще променим!

Но само обединени и единни в името на нас, българите!

 

Вижте и други материали по темата:

Търпението ни свърши. Времето за боклука отдавна дойде
ДВУГОДИШНОТО УБИЙСТВО НА РЕФЕРЕНДУМА... НЕУСПЕШНО! НИЩО НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛО!

Краят на битката за референдума, започва войната за демокрация и справедливостта. 
3,5 млн българи срещу 240 изедници

И какво ще се случи с мажоритарния вот сега? Май пак ни пускат по пързалката

Двата големи препъникамъка пред референдума

С мажоритарната система се избират личности

Слави Трифонов: Съдът е слуга на политическата класа. Отвратен съм. 
150 години след Левски несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта

1:0 ЗА 2,5 МЛН. БЪЛГАРИ И СЛАВИ 

Слави: Мажоритарната система е по-добра.

Гневни сме! Писна ни! 
Да защитим Референдума! 
СЛАВИ ЩЕ Е ТАМ ВСЕКИ ДЕН! ДА БЪДЕМ ДО НЕГО!