Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / България е 12-та в Е...
България е 12-та в Европа по смъртност заради неправилно хранене

България е 12-та в Европа по смъртност заради неправилно храненеБългария е на 12 място в Европа по смъртност, причинена от неправилно хранене. В изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена в Германия са включени общо 51 държави, пише БГНЕС. Проучването обхваща данни от 1990 г. до 2016 г. Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики.

Първенец в отрицателната класация е Узбекистан, където починалите от неправилно хранене са близо 400 на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. На последната позиция от първата десятка е Русия с около 300 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република - Грузия и веднага след нея се нарежда България. У нас починалите, вследствие на неправилно хранене, са 260. Основните заболявания, причинени от това, засягат съдовата система и са породени от вредни хранителни навици.

 

Деца и родители заедно в игри за здравословно хранене

По повод Деня на християнското семейство детска градина „Европейчета“ организира тиймбилдинг игри за родители. В проявата у...

Прочети повече

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция. В тези страни починалите от вредното хранене са съответно по 43 души - в първите две държави и 46 - в другата посочена по-горе. По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа.

Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти. Учените откриха също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранните години от живота.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Ядем боклуци* >> Сиренето с ензими, саламът – от каша! Да живеят технологиите!

Живот при второ бракувано качество политици

Безобразие!* >> 42% от проверените храни са по-скъпи у нас

Как да се справим с умората? (ВИДЕО)
86534