Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / България е на дъното...
България е на дъното при множество от статистиките на ЕВРОСТАТ

България е на дъното при множество от статистиките на ЕВРОСТАТВ голяма част от резултатите от проведени статистически проучвания България е на дъното. Това стана ясно, по време на интервю по БНТ, с Марияна Коцева - генерален директор на ЕВРОСТАТ.

Ръководителят на статистическата служба съобщи, че през 2016 г. и 2017 г. за първи път се регистрира отрицателен прираст на населението на Европа. А България е сред водещите класацията в този негативен естествен прираст. Коцева отбеляза, че като цяло населението намалява по-бързо в няколко други държави, като Латвия, Хърватска и Литва, но причината там е по-голямата емиграция. Докато у нас, отрицателният приръст е най-силно изявен по брой на ражданията и съответно - починалите, обясни Марияна Коцева. "Намалената раждаемост и процесът по застаряване на населението в България, които са започнали още през 90-те години, сега дават своя негативен резултат.", каза тя.

 

Евростат: Половината българи не могат да се справят с неочаквани разходи

Близо 53% от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година. Това показват данни от анализ на ...

Прочети повече

Освен това, голям процент от българските младежи на възраст между 16 г. и 24 г. нито учат, нито работят. А 80% от българите, които са до 31 г., живеят с родителите си до навършване на тези години. В тази сфера класацията повежда Малта. "В южния пояс това са и културно исторически традиции, така че не може да се обясни само с икономическата ситуация.", коментира статистиката Коцева.

По процент от населението с дигитални умения на гражданите на Европа, България също е на дъното. У нас едва 30% от хората имат дигитални познания, докато средният процент за Европейския съюз в тази област е 60%, а в скандинавските държави - 80%. По думите на генералния директор на ЕВРОСТАТ, България е на дъното и на още една класация, която извежда статистически данни от въпроса колко са доволни и щастливи хората у нас. "Затова, може би, можем да гледаме по-оптимистично на света и на нещата които се случват.", прикани от ефира на БНТ Марияна Коцева.

Положителни резултати се наблюдават за 2018 г. по отношения на икономическия ръст в страната и Европейския съюз, общо, където е достигнато най-виското равнище на заетост и безработицата се понижава, връщайки се до предкризистното равнище, след финансовата криза, започнала през 2008 г.

РЕДАКТОР: АТАНАСКА МАРКОВА

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Директорът на „Евростат“: Европа регистрира отрицателен естествен прираст

Не им е лесно на младите в България

Какво свети в зоната на здрача?

80% от българските мъже живеят до 30-годишни с родителите си

Страшно! >> 74% от младите до 29 години не посягат към книга – за знания и емоция!

 84736