Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / България каза три пъ...
България каза три пъти

България каза три пъти "Да" на референдумаКоментар на "ДНЕС"

 

Стотици хиляди се събрахме на Орлов мост, за да се присъединим  към Слави Трифонов и Ку-Ку бенд в подкрепата на референдума, който ще се проведе на 6 ноември. Въпреки че официалното гласуване е след седмица, тази събота България каза три пъти "Да" на въпросите на Слави и Инициативния комитет. Хора от цялата страна пристигнаха в София, дойдоха дори от чужбина, не за да слушат чалга, както се опитаха да внушат послушните медии, не за да присъстват на безплатен концерт, а за да защитим демокрацията и гражданските си права.

На българите ни писна да си седим у дома и да мълчим. Надигнахме глас. Събрахме над 700 000 подписа в подкрепа на референдума в началото на годината. Сега Слави ни събра отново стотици хиляди на Орлов мост, пяхме и химна на България. Много повече ще отидат до урните след седмица, за да дадат своя вот. 

Гласуването чрез мажоритарна избирателна система не е прилагано от зората на демокрацията. Ако се въведе, това ще накара партиите да предлагат на населението не послушни депутати, които не знаят за какво да гласуват, а личности с образование, ерудиция и желание за истинска промяна. Чрез мажоритарната избирателна система ще се мотивира ангажираността на всеки народен представител към неговите избиратели.

При задължителното гласуване ще има по-голям брой избиратели, което автоматично ще доведе до демократичната легитимност на референдумите и изборите като цяло.

Не на последно място е и третият въпрос от референдума. Той засяга  годишната държавна субсидия на един лев за един получен глас. Това е един от най-болезнените въпроси за сега действащите партии. Така парите, които текат от гласоподаватели към техните джобове драстично ще намалеят. Ако този въпрос се приеме, ще бъдат спестени много пари, които могат да бъдат насочени към бедните, майките с деца, пенсионерите...

6 ноември наближава. На Орлов мост стотици хиляди казахме "Да". Сега е време да го направим и в избирателните секции. Да защитим Родината си от олигархията, мафията и политическия монопол. Да продължим промяната!


Виж и статиите по темата:

Митинг-концертът събра над 100 хиляди на Орлов мост

Слави и "Ку-ку бенд" на "Орлов мост" (Снимки и Видео)


18549